ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

 

ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

Çocuklardaki Kilo Problemi

Her yaşta olan kilo problemi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da olabiliyor.İnsan doğumundan itibaren beslenme ile büyüyüp geliştiği için yanlış beslenme durumu çocuklarda kilo almayı tetikleyerek obeziteye kadar gidiyor.Özellikle bu dönemde çocukların seçici yeme algısı , paketli gıdalara olan düşkünlük , erken yaşlarda hastalığa sahip olma , hareketsizlik gibi durumlar kilo almayı daha çok kolaylaştırıyor. Aileler ise ileride boyu uzar kilo verir ya da ekmeği keserek kilo verebileceklerini düşündüğü için erken yaşlarda önlem almıyorlar.Fakat küçük yaşta kilo probleminin çocukta bıraktığı etkileri de unutmamak gerkiyor.

1)Çocuğunuzun olması gereken kiloyu öğrenmelisiniz.

Aile hekimize ya da diyetisyene başvurarak çocuğunuzun düzenli boy-kilo takibi yaptırabilir ve gelişimini takip edebilirsiniz.Çünkü size göre normal görünen boy-kilo , olması gereken ölçülerde olmayabilir.

2) Neden Kilo Alıyor diye düşünmelisiniz.

Kilo almasının sebepleri öncelikle düşünülmeli , çünkü unutmayın ki çocukların beslenme davranışı ailede oluşur ve ailenizde yapılan yemek seçme- dengesiz beslenme-dışarıdan beslenme gibi beslenme hataları çocuğunuzun beslenmesini etkilemiş olabilir.Ayrıca okul sürecinde paketli ürünlere yönelme , öğünleri geçiştirme gibi durumlar kilonun artmasına sebep olabilir.Aileden gelen genetik faktör durumu olabileceğinden ailede kilo problemi var ise çocuğun düzenli olarak ölçümleri uzman tarafından yapılmalıdır.

Ayrıca çocuğunuzun kan değerlerindeki anormallikler ya da  bir hastalığa sahip olma durumu var ise bu durum vücudun çalışmasını etkileyeceğinden dolayı bir diyetisyen kontrolünde kilo vermesi daha sağlıklı olacaktır.

3)Çocuğunuz kilolu ya da obez ise ne yapmalısınız?

- Öncelikle bir hekim ya da diyetisyen kontrolünde çocuğunuzun gelişim değerlerine baktırmalısınız.

- Çocuğunuzun herhangi bir hastalığı ya da kan sonuçlarında anormallik var ise hekim kontrolünde takviye ya da ilaç kullanılmalı ve bu durumdan dolayı bir diyetisyen ile sağlıklı kilo verilmelidir.

-Güne başlarken çocuğunuzun iyi bir kahvaltı yaptığından emin olun çünkü kahvaltı günün devamındaki yeme isteğinde etkilidir.

- Normal öğünlerde çocuklarınıza tahıl grubu içeren-protein içeren- yağ grubu içeren tabaklar hazırlamalısınız.

- Yemek seçme durumu var ise , her istediğini tüketemeyeceğini anlatıp çocuğunuza zaman vererek tüketmesini bekleyin.

- Aile olarak sofraya oturup beraber yemek yiyin.

- Paketli ürünlerin tüketimini kısıtlayarak yerine meyve –kuruyemiş tercih etmesini sağlayın.

- Televizyon-tablet başındaki geçirdiği süreyi harekete yöneltmesini sağlayın.

- Aşırı kısıtlamalar yaparak kilo vermesini beklemeyin , bu durum çocukta psikolojik problemler yaratabilir.

- Bir diyetisyen kontrolünde destek almaktan çekinmeyin çünkü çocuğunuzun gelecek sağlığı şuanki beslenmesine bağlıdır.Bunu bir uzman kontrolünde öğrenerek kalıcı kilo verimi sağlayabilirsiniz.

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

 

Diyetisyen Hatice Altunsoy

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57