Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani)

Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani)

Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani)

Merhaba sevgili okurlar,
"Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani)
Halk arasında saç yolma hastalığı olarak bilinen trikotillomani , obsesif kompulsif bozukluk sınıfına giren, kişinin stres veya kaygıyla başa çıkma şekli olarak dürtüsel bir şekilde kendi saçını, kaşını veya kirpiğini yolması ile sonuçlanan rahatsızlıktır. 
KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Saç yolma hastalığı çocuk ve ergenlerde sık görülür fakat yetişkinlerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Bebeklerde de kimi zaman saç çekme davranışı görülmektedir. Bu geçici bir davranıştır, geçmediği taktirde bir uzman tarafından destek alınmalıdır. 
Örneğin, kişinin yaşadığı yoğun stres, kaygı, depresyon veya duygusal zorlanmalar bu hastalığın ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, travmatik olaylar, düşük özsaygı, mükemmeliyetçilik gibi kişilik özellikleri de trikotillomani riskini artırabilir.
Temel belirtiler nelerdir?
Saç koparma, diğer vücut tüylerini koparma, koparılan saçları yeme, koparma davranışlarını kontrol edememe, sosyal ve işlevsel sorunlar örneğin (iş yerindeki zorluklar karşısında kalınan stres), duygusal zorlanmalar (sürekli ağlama,durduk yere üzüntülenme gibi), günlük yaşam aktivilerinde zorlanma örneğin “gündelik ev işlerini yapan bir kadının artık yapamayacak durumda olması”. burada ki temel sorun stres yönetiminde başarısız olmaları. Yani stres yaratan her durumda bu davranış olur. bir süre sonra stres faktörleri azalsa bile alışkınlığa çevirdiği için yapmaya devam edebilirsiniz.
Sebepleri ise,
Kişilerin hayatında yoğun stres faktörleriyle başa çıkamama durumlarından Çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, aile içi stres, kötü yaşam koşulları gibi çevresel faktörlerden dolayı olabilir.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57