Cinsel İşlev Bozuklukları (Vajinismus, Erken Boşalma, Sertleşme Problemi vs.)

Cinsel İşlev Bozuklukları (Vajinismus, Erken Boşalma, Sertleşme Problemi vs.)

Cinsel Terapi ve Cinsel İşlev Bozuklukları:

 Toplumda ki birçok kişi zaman zaman cinsel işlev bozukluğu yasar. Bu bazen geçmiş yaşantılarla ilgilidir bazende güncel stresli yaşantılar ile ilgilidir bu nedenle kültürel olarak çiftler üzerinde çok fazla baskı vardır. Sanki cinsel işlev bozukluk yasamak ayıpmış gibi ya da eksiklik/yetersizlikmiş gibi. Ancak cinsel işlev bozukluk yasamak eksiklik, yetersizlik ya da Cinsel işlev kaybına uğramak ayıp değildir. Nasıl ki zaman zaman gribal enfeksiyon geçiriyorsanız, cinsel olarak da isteksiz ve ilişkiye girememe gibi problemler yasayabilirsiniz. Üstelik cinsel problemler birçok psikolojik probleme göre seanslarla çok kolay bas edebileceğiniz problemler arasında yer almaktadır. Örnek verecek olursak Konya da vajinismus tedavisini gerçekleştirdiğimiz danışanlarımıza verdiğimiz bazı egzersizler ve yönlendirmelerle 3 gün de bile vajinismus probleminden kurtulabilirsiniz. Unutmayın vajinismus cinsel bir problemdir ve çok kolay bir şekilde bu bozukluğu kaldırmak mümkündür. 

Cinsel Terapi Nedir? 

Cinsel terapi; kişinin kendisinde veya partneriyle olan ilişkisinde, çeşitli sıkıntılara yol açan cinsel işlev bozukluklarının ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir terapi yöntemidir. 

Cinsel işlev bozuklukları, bir bireyin ya da çiftin sağlıklı bir cinsel yasam sürdürmelerine engel olan; temelinde psikolojik, tıbbi, kültürel pek çok sebep bulundurabilen cinsel sorunların genel adidir. Tıbbi nedenler arasında seker hastalığı, ilaçların yan etkileri, kalp ve damar hastalıkları sayılabilirken psikolojik nedenlere örnek olarak ise; partnerle yaşanan uyumsuzluklar, depresyon, fobiler, anksiyete, geçmişte yaşanan cinsel travmalar ve kişilerin yaşamında stres yaratan olaylar örnek gösterilebilir. Cinsel işlev bozukluklarının oluşumunda bu nedenlerden yalnızca biri değil, ayni zamanda birkaçı rol oynayabilmektedir.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, cinsel ilişkinin olumsuz yönde olmasına ya da hiç olmamasına neden olan vajinal kaslarda istemsiz kasılmaların olduğu bir bozukluktur. Bu cinsel işlev bozukluğu yaygın olarak görülen kadın psikoseksüel sorunlarından biridir. Vajinismus yasayan kadınlar, cinsel birleşme denemesi sırasında ortaya çıkan ileri derecedeki fiziksel acının yani sıra, psikolojik acıyı da şiddetli düzeyde hissederler. 

 

Vajinismusun altında yatan en önemli neden ağrı korkusu olabileceği gibi su an bilinmeyen bir kaynak da olabilir. Bu da cinsel yanıtın olumsuz bir biçimde oluşmasına neden olur. Ardından yaşanan anksiyeteye panik ve kaçınma davranışı eşlik eder. Cinsel bilgisizlik veya yanlış bilgilenme sonucu oluşan önyargılar da vajinismusa yol açabilmektedir. Cinsel eğitimsizlik, kadınların kendi cinsel organlarını tanımamaları, genel cinsellik anlayışındaki tabular vajinismusun altyapısında yatan nedenler olarak görülmektedir.

 

Fobik unsurlar, olumsuz koşullanma, suçluluk duygusu, ağrı korkusu gibi bağlantılı psikolojik sorunları cinsel terapi ya da bilişsel davranışçı terapi müdahaleleri yoluyla gidermek mümkündür. Terapiler sistematik duyarsızlaştırma, ve gevşeme egzersizlerinden oluşur. Bunun yani sıra bilişsel yeniden yapılandırma, cinsel eğitim, cinsel terapi ve ev ödevleri de terapinin içeriğinde olan yöntemlerdir. Ayrıca cinselliğin doğal bir aktivite olduğuna yönelik bilgi ve inanışları arttırmak amacıyla kişiye eğitim vermek vajinismusla basa çıkmanın önemli unsurlarındandır.

 

Başlıca sebepleri arasında; cinsel bilginin ve eğitimin yetersizliği, kadınların kendi vücutlarını ve cinsel organlarını tanımamaları, cinsellikle alakalı tutucu yaklaşımlar ve tabular sayılabilmektedir. Ülkemizde görülme sıklığı oldukça yaygındır. Vajinismus; cinsel birleşme yaşanacağı zaman vajinayi çevreleyen kaslarda oluşan kasılmalar, şiddetli acı ve bu sebeplerden dolayı cinsel birleşme yaşanamaması anlamına gelmektedir. Cinsel birleşme yasansa dahi çok ağrılı ve acili olabilmektedir. İlişki  esnasında  bacaklarda kitlenme ya da cinsel birleşme yasayamayacağına dair güçlü bir inanç, kasılmalara eşlik edebilmektedir. Cinsel yasamın başlamasıyla ya da kürtaj, doğum gibi durumlardan sonra gelişebilmektedir. İlaç tedavisi ya da cerrahi operasyonlarla vajinismusun tedavisi mümkün değildir. Cinsel terapi sayesinde kolaylıkla üstesinden gelinmektedir.

 

Cinsel İstek Azlığı:

Toplumumuzda kadınlarda erkeklere oranla daha sik görülmesine rağmen, cinsel istek azlığı şikâyetiyle psikologlara başvurma oranı, görülme sıklığına göre çok düşük kalmaktadır. Bunun sebeplerinden baslıcası, cinselliğin ve cinsel isteğin erkeklere özgü olduğuna dair yanlış inançların bulunmasıdır. Halbuki cinsel istek hem kadın hem de erkek için haz ve doyuma ulaşmanın en doğal yollarından biridir. Cinsel istek azlığı; cinsel faaliyetleri başlatmaya yönelik motivasyonda görülen düşüş, cinselliğe yönelik düşüncelerde ve fantezilerde azalma, birleşme ve orgazma ulaşma konusunda yetersizlik olarak tanımlanabilmektedir. Başlangıç noktası ergenlik döneminden itibaren olabilmekle birlikte sonradan ortaya çıkması da muhtemeldir. 

 

Cinsel Tiksinti Bozukluğu: 

Cinsel ilişkilerden duyulan tiksinti neticesinde kaçınma ve ilişkiye girmeme durumları ortaya çıkmaktadır. Kisi,yalnizca cinsel birleşmeye yönelik değil, öpme ve sarılma gibi cinsel uyaranlara karşı da ayni tepkiyi verebilmektedir. Diğer cinsel işlev bozukluklarına göre görülme sıklığı daha nadirdir.

 

Kadınlarda Orgazm Bozukluğu: 

Cinsel uyaranlar yeterli olmasına rağmen orgazm durumuna geç ulaşmak ya da hiç ulaşamamak anlamına gelmektedir. Nedenleri arasında geçmişte yasanmış cinsel travmalar, tutucu düşünceler dolayısıyla baskılanmak, cinsellik konusunda yetersiz ve yanlış bilgiler, partnerle olan problemler, erkekte yaşanan erken boşalma ya da ereksiyon sorunları ve iletişim problemleri sayılabilir. Sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda orgazm bozukluğu, cinsel terapistler sayesinde etkin bir biçimde tedavi edilebilmektedir. 

 

Erektil Disfonksiyon:

Yaşanacak cinsel faaliyet için yeterli olan ereksiyona ulaşamama ya da kaleciliğini sağlayamama durumudur. Erektil Disfonksiyon diyebilmemiz için bu durumun tekrarlayıcı ya da uzun süreli olması gerekmektedir. Toplumda ve ülkemizde görülme sıklığı yüksektir. Madde ve alkol kullanımı, ileri yas, tansiyon, seker gibi rahatsızlıkla beraber görülebilmektedir. Tedavisinde pek çok yaklaşım bir arada kullanılabilmektedir. 

 

Erken Boşalma:

Erken boşalma, kişinin boşalma süresini denetleyememesi ve çok az bir uyaranla dahi kontrol dışında boşalma sorunu yasamasıdır. Birleşme öncesinde ya da birleşme sonrasında 1 ile 3 dakika arasında boşalma, erken boşalma olarak adlandırılmaktadır. Tedavi olarak, cinsel terapiyle kişiye boşalma ile alakalı denetim ve kontrol yetisi kazandırılmaktadır. 

 

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57