İlişkilerde Sınır Koymak ve Hayır Diyebilmek

İlişkilerde Sınır Koymak ve Hayır Diyebilmek

İlişkilerde Sınır Koymak ve Hayır Diyebilmek

İlişkilerde Sınır Koymak ve Hayır Diyebilmek

      Günümüzde kişiler genellikle ilişkilerinde problemler yaşamakta ve bu yaşanan problemlerden şikâyet etmekte, bunun sonucunda psikolojik destek almak ihtiyacı duyabilirler. Bu problemler genellikle benzer nedenlerden kaynaklanabilir. Temel sebeplere bakıldığında, bu durum yetişkinlerin kendilerine ve çevresindeki kişilere sınır koyamamalarından veya hayır diyememelerinden kaynaklamaktadır.

      Sınır koymak, toplumumuzda insanların en çok zorlandıkları bir durumdur ama aslında gerekli ve önemli bir davranıştır. İlişkilerde sınır koymak önemli bir konudur. Sağlıklı ve mutlu bir ilişkide sağlıklı sınırlar önemlidir ve olması gereklidir. Kişiler ilişkilerinde kendilerini özgürce ifade edebiliyorlarsa ve çevresindeki kişiler ile sağlıklı sınırları koruyabiliyor olması beklenir. Kişi ancak o zaman sağlıklı ilişkiler içinde bulunabilir böylelikle kendisini daha rahat hissedebilir.

İnsanlar ile ilişkilerde sağlıklı sınırlar koymayı sağlayacak bazı unsurlar:

-          Sınırlarınızı belirlerken bu sınırların neden önemli olduğunu belirlememizde fayda var. Öncelikle, ilişkilerden ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor. Sınırlarınızı bu önceliklere göre belirlemekle başlayabilirsiniz.

-          Hayatınızda var olan ve eksik olan sınırları inceleyin. Örneğin romantik ilişkinizde sağlıklı sınırlarınız varken iş arkadaşlarınızla olmayabilir. Bunları farkında olmak ve keşfetmek size yol gösterecektir.

-          Sınırlarınız konusunda hem kendiniz hem de diğer insanlarla net olmanız ilk unsur.

-          Sınır koymanın en temel unsuru, kesin ve net bir ifadeyle  “Hayır diyebilmek”ten geçmektedir. Fakat sadece Hayır diyerek sınır koymak birçok kişi için oldukça zor bir durumdur. Hayır diyebilmek kişilerin sınırlarını belirlemesi için önemli bir durumdur çünkü “Hayır” cevabının arkasından gelebilecek soru, eleştiri ve psikolojik şiddet, baskıya yönelik vereceğiniz tepkiler,  bunlar daha çok sınırlarınızı belirlemenize yardımcı olur.

-          Sınırlarınızı çizmeye başladıktan sonra insanlardan aldığınız tepkiler karşısında uzun açıklamalar yapmak sizi daha kötü hissettirecektir. Kendinizi açıklama yapmak zorunluluğunda hissederseniz, bu zorunluluğu niçin hissettiğiniz üzerinde düşünmeniz gerekli. Herkes ne yapmak isteyip istemediğini belirleme hakkına sahiptir. Kendinizde bu hakkı görmüyor olabilir misiniz? Sınırlar koymak üzerine düşünmeye tam da bu husustan başlayabilirsiniz.

-          İnsanlara sınır koymak için kullanacağınız dil önemlidir. “Hayır” diyebilmek önemli olsa da iletişimin bundan sonrası, içerik olarak sizin ihtiyaç durumunuzdan oluşmalıdır. Okları karşı tarafa yöneltmek yerine, dikkati kendi ihtiyaç ve durumunuza çekin. İhtiyaç duyduğunuz şeyi net olarak ifade edin. “Bugün kendimi yorgun hissediyorum, başka zaman katılırım”. “Alerjim var. “ İkimizin de sakinleşebilmesi için sanırım biraz zamana ihtiyacımız var gibi görünüyor. Bunu sakinleştikten sonra konuşalım”.. Bunu anlamana ihtiyacım var.”

-           Birlikte yaşadığınız kişi veya bir yakınınız üzerinizde fazla kontrolcü davranıyor ya da fazla karışıyor ise bu durum o kişinin kendini güvende hissetme isteğinin bir yansıması olabilir. Karşınızdaki kişi sınırlarınızı fazlaca ihlal ettiğini düşünüyorsanız, mümkün olduğunca onunla empati kurmaya çalışın. Kontrolden çıkmışlık hissi durumu oluşabilir ve bu hisle başa çıkabilmek için bu davranışları geliştiriyor olabilir.

-           Şu sorular size yardımcı olabilir: “Bunu neden öğrenmek istiyorsun?” “Bunu yapıp yapmadığımı görmek benim için niçin bu kadar önemli?” “Bunu bana sorarken kendini nasıl hissediyorsun?” vb. soruları kişinin kendisine sormasında yarar vardır.

-          Çalışma veya hobi alanı gibi özel ilgi alanlarınızın sınırlarını belirlemekte fayda var ya da yeniden çerçevelendirilebilir. Bu alanları olabildiğince düzenli tutmak ve başkalarının müdahale etmesini istemediğinizi birlikte yaşadığınız kişilere açıkça belirtin. Bu sınırlandırmayı, kendinizi ve başkalarını korumak için yaptığınız kişisel bir tercih olarak görmeniz gerekiyor.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

KLİNİK PSİKOLOG BETÜL PALANCI

 

 

 

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57