Okulu sevmeyen çocuk yoktur, okula alışamayan öğrenci vardır.
Okula uyum sağlayabilmek çocuğun akranlarıyla sağlıklı iletişim kurması, öğretmeniyle samimi bir ilişki kurması, ortalama düzeyde bir akademik başarısının olması ve okulun kurallarına uyması demektir.
Çocukların okula uyum sağlayamama sebepleri: kuralsız evler, evde anne ve kardeşin baş başa kalacak olması, belirsizlik korkusu, okul ve ödevlerle ilgili evde yapılan olumsuz konuşmalar, güvenli bölgeden çıkacak olmak, yabancı insanlar, benim çocuğum büyüyünce doktor olacak diyen ebeveynlerdir. Bide bazı çocukların mizacı çekinik, içe kapanıktır. Tüm bunlar okula uyum sağlamanın önünde engeldir.
Peki çocuğum okulu sevmezse neler olur: okula alışamayan çocuk ileride adapte olamayan bir birey haline gelir. Okul bizim yaşadığımız ilk değişimdir ilk değişimle baş edemeyen çocuk diğer değişimlerle de baş ederken zorlanır. Akademik başarısı diğerlerine göre daha düşük olur. Olumlu davranış gelişimi yavaşlar, sosyal ilişkileri zayıf olur.Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal gelişiminin en yoğun olduğu, benliğinin ve karakterinin oluşmaya ve şekillenmeye başladığı, basit alışkanlıkların da çocuğa kazandırıldığı bir dönemdir. Çocuk bu zaman diliminde sosyal, duygusal, dil, öz bakım, bilişsel ve psikomotor gelişimini etrafındaki yetişkinlerle ve yaşıtlarıyla iletişime girerek geliştirir. Bu dönemde, çocuğun her yönüyle en iyi şekilde yetişmesine çabalamak, ailenin ve okulun görevidir.
Anne ve babalar için öneriler:
Okulla ilgili çok konuşmayın, çocuğa sürekli okulu ve okulda neler yaptığını sormayın.
Okulda bir şey olursa biz hemen seni alırız demeyin, okulun istediği zaman gidip gelebileceği bir yer imajı çizmeyin.
Okula giderken ‘parka gidiyoruz’ tarzı yalanlar söylemeyin.
Öğretmeniyle okuldan önce tanıştırın ve ona güvenebileceğini anlatın.
Okulda neler olacağıyla ilgili konuşmalar yapın, teneffüs, kantin vb şeyleri ve işleyişten bahsedin.
Çocukların korku ve endişelerini ciddiye alın, onunla göz hizasına inerek konuşun: herkes gidiyor, öğretmen seni yemez gibi alaycı tavırla konuşmayın.
Evde rutini bozmayın, okula başlamak zaten büyük bir değişim çocuk için başka değişimlere maruz bırakmayın.
Performans kaygısı gösteren çocuklara evde küçük sorumluluklar verin ve onları destekleyin, olumlu şeyler söyleyin.
sürecin ilk başında çocuk kendiyle okul ve diğer çocuklar arasında bir denge kurmaya çalışır… Çocuk kendisini okulu içerisinde rahat hissederse, kendisinden beklenen öğrenme davranışlarını gösterme ve sorumluluk alma ve başarılı olma isteği ve çabası olacaktır. Bu dengeyi kuramayan çocuklarda profesyonel destek alınması çocuğun ileriki yaşam dönemleri içinde çok büyük bir yatırım olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Konya Psikolog, Konya Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Oyun Terapisi