DEPRESYON HIRKANI DOLABA GERİ KOY: MEVSİMSEL DEPRESYON

  DEPRESYON HIRKANI DOLABA GERİ KOY: MEVSİMSEL DEPRESYON

  DEPRESYON HIRKANI DOLABA GERİ KOY: MEVSİMSEL DEPRESYON

                           DEPRESYON HIRKANI DOLABA GERİ KOY: MEVSİMSEL DEPRESYON

İnsana insan sıfatını kazandıran temel nokta duygularımızdır. Duygularımızı şekillendiren ise yaşadığımız, gördüğümüz ve hissettiğimiz öğelere karşı nasıl tepki verileceğini öğrenme şeklimizdir. Bu öğrenmeyi sağladıktan sonra hangi olaylar karşısında sevineceğimiz hangi olaylar karşısında üzüleceğimiz ve öfkeleneceğimiz gibi temel yapılar yerine oturmaya başlar. Yaşamımızdaki stres, uyku düzensizliği, kötü beslenme gibi alışkanlıklarımız da duygu durumumuzu etkiler. Hayatımızda sürekli stresin var olması, stresle baş etme metotlarını yerinde ve zamanında kullanamadığımız durumların fazlaca olması gibi faktörler, duygularımız üzerinde büyük güç sahibidir.

Görüldüğü üzere duygu durumumuz birçok şeye bağlıdır. Mevsimler de duygularımızı etkileyen temel faktörlerden bir tanesidir. Kış geldi, havalar soğudu, yaz mevsiminin o cıvıl cıvıl tarafı gitti yerine kasvetli bir hava geldi. Dışarıda vakit geçirme süremiz kısaldı. Sabah işe giderken o sıcacık yataklarımızdan kalkıp soğuğa çıkmak istemiyoruz. Evde kalmak istiyoruz, arkadaşlarımızla görüşmek soğuk havalarda biraz zor geliyor. Şimdi ne yapacağız? Depresyon hırkalarımızı çıkartıp bu kasvetli havaların sona ereceği beş ayın geçmesini mi bekleyeceğiz? Elbette hayır. Her mevsimin avantajları vardır. Kış mevsiminde yapılacak birçok etkinlik mevcut. Bunları değerlendirmek önceliğimiz olacak. Soğuk insanın bilincini açık tutar, vücudunu dinç kılar. Yaz mevsimi dinlenmek, tatile gitmek için ideal olmakla birlikte kış mevsimi de çalışmak, vücudumuzu ve bilincimizi dinç, taze tutmak için idealdir. Depresyon hırkalarımızı üstümüze geçirip evde tamamen sosyallikten uzak, olumsuz düşüncelerimizle baş başa kalmak sadece psikolojimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu güzel mevsimin avantajlarını önümüze serip, değerlendirmek her mevsim sağlıklı bir psikolojiye sahip olmamızı sağlayacaktır.

Bütün bu yazılanlara ek olarak eğer hala soğuk ve kasvetli havalar geldiği zaman, çevremizdeki diğer insanlara kıyasla çok daha mutsuz, neşesiz hissediyorsak, evden çıkasımız gelmiyor, kolumuzu kıpırdatacak o enerjiyi bile bulamadığımızı düşünüyorsak o zaman dikkat etmemiz gereken bir konu var: mevsimsel depresyon. Mevsimsel depresyonda kişi, kış aylarında inanılmaz yorgun, tükenmiş, fazlaca iştahı artmış ya da azalmış hissedebilir. Bu değerlendirmeleri yapacağımız ölçüt diğer insanlardır. Etrafımızdaki diğer kişilere göre bir anormallik sezinliyorsak veyahut etrafımızdakiler sezinliyorsa bu noktada dikkatli olunması, erkenden uygun müdahalelerin yapılması gereklidir. Peki sadece kış aylarında mı bu duruma rastlanır? Hayır. Mevsimsel depresyon genellikle kış aylarında depresif duygu durumun artması yönünde stabilize edilir ancak illaki kış aylarında görülecek diye bir kaide yoktur. Mevsimlere göre her insanın ruh hali değişir, ancak bu değişim sürekli gözlemleniyorsa ve depresif halde anormal bir artış varsa bir uzmandan destek alınması en doğru karardır.

Sıcak saleplerimizle kış aylarının tadını çıkarmamız dileğiyle…

 

 

PSİKOLOG BERİN DOĞAN  

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57