PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER
2. beyin dediğimizde akla ilk gelen bağırsak sistemi içerisinde yararlı ve zararlı bakterilerden oluşan bir yapıya sahiptir.Bağırsakların bu özel iç yapısı sizin bağışıklığınızı , sindirim sağlığınızı , ruh halinizi ve günlük enerji durumunuzu belirlemektedir. 2. beyin dediğimiz bu sistemi oluşturanlar ise bakteriler.
Probiyotikler , bağırsaklarımızda bulunan ve dışarıdan da alınabilen insan sağlığına fazlasıyla etkisi olan yararlı bakterilerdir.Vücudumuza dost bakteriler dediğimiz probiyotikler özellikle bağışıklığımızı destekler ve bizi çeşitli hastalıklardan korur.Fakat gün geçtikçe paketli ürünlerin tüketimi , stres , hareketsizlik , kötü beslenme gibi durumlar yararlı bakterilerin giderek azalmasına neden oluyor.Bundan dolayı özellikle bağışıklığı arttırmak için bazı probiyotik içeren besinleri tüketmekte fayda var.Ev yapımı yoğurt , kefir , tarhana, turşu gibi besinler ile bağırsağınızdaki yararlı bakterileri arttırabilirsiniz.
Prebiyotikler ise bağırsağımızdaki dost bakterileri besleyen ve onların çoğalmasına yardımcı besin içeriğidir.Yani probiyotikleri destekler ve bağırsaklarda birlikte çalışırlar.Enginar , pırasa ,kuşkonmaz , kereviz ,muz,soğan,sarımsak zengin prebiyotik içeren besinlerdir ve genel sağlığımız için probiyotikler ve prebiyotikler bir arada tüketilmelidir.
Diyetisyen Hatice Altunsoy