Eşim Beni Anlamıyor
“Eşimle iletişim kuramıyoruz”, “eşimle bir türlü anlaşamıyoruz”, “o beni asla anlamayacak”
Bunlar hepimizin aklında zaman zaman yer edinen düşüncelerden birkaçı sadece. Herkes bazen anlaşılmadığını düşünebilir, herkes bazen anlaşılmadığını hissedebilir. Bu kişilerarası ilişkilerin her kısmında seyreden bir süreçtir. Arkadaşlık ilişkilerimizde, romantik ilişkilerimizde, anne-baba-çocuk ilişkilerimizde… Muhakkak anlaşmazlık yaşanır. Bu sebepledir ki herkesin bildiği “tartışmasız evlilik olmaz” kavramı zihinlerimizde yer edinmiştir. Nitekim gerçekten tartışmasız evlilik olmaz ancak buradaki en önemli nokta tartışmayı nasıl yönettiğimizdir.
Tartışmayı yönetmek başlı başına beceri ve gelişim isteyen bir yetenektir. Özen ve istikrar isteyen kendini eğitme yoludur. Bu yolu tamamladığımız takdirde kişilerarası ilişkilerimiz daha iyiye gidecek ve sonucunda hayat kalitemiz yükselecektir. Bu yolu nasıl gideriz? Kendimize bir rota planlayalım. “Eşim beni anlamıyor” demek yerine “eşimle iletişimimizi nasıl düzeltebiliriz” demeye başlayalım.
1) Sen diliyle değil ben diliyle konuşun
“Sen hiç beni dinlemiyorsun” demek yerine “ben şu an dinlenmediğimi hissediyorum” demek ben diline bir örnektir. Farkına varmamız gereken nokta ben dili suçlayıcı bir dil değildir. Ben dili kendimize yönelik duygularımızı partnerimize rahat ifade ettiğimiz bir dildir. Karşı tarafta suçlanmak algısını oluşturmaz ve karşı tarafın bize “savunma” altyapısıyla yanıt vermesinin önüne geçeriz.
2) Geçmişi geçmişte bırakın
Partnerimizle konuşurken sürekli olumsuz geçmiş yaşantıların üstünde durmak ve onları her seferinde sadece ortaya atıp çözmemek iletişime büyük ölçüde zarar verir. Öncelikle bu konunun kavga esnasında değil sakin bir anda gündeme getirilip yapıcı şekilde çözümlenmeye çalışılması iletişimi kuvvetlendirir.
3) Onu “gerçekten” anladığınızı belli edin
“Anlıyorum, sen de birtakım durumlarla baş etmek zorundasın ancak beni ihmal etme” şeklinde bir konuşma her zaman iletişimi olumlu etkiler. Konuşmaya başlarken partnerinizi anladığınızı sözel olarak söylemek ona kendini iyi hissettirir ve savunma pozisyonunda kalmaz. Anlaşıldığımızı hissetmek her insanın hakkıdır.
4) Hep partnerinizden beklemeyin siz de harekete geçin
Bazı durumlarda partnerimiz bizim hal ve hareketlerimizden, yüz ifadelerimizden istediğimizi anlasın diye bekleriz ancak bunu beklemek karşı tarafa haksızlık olacaktır. Kendimizi sözel olarak ifade etmek her zaman partnerimizin bizi tam olarak anlamasını sağlar. Beden ve sözler bir bütündür. İkisini de iletişimde aktif kullanmamız gerekir.
Bu bilgiler ışığında kendimizi eğitmemiz, dilimizi ve bedenimizi eğitsel bir sürece almamız, en nihayetinde de doğru iletişimi kurmamız gerekir. Doğru iletişim kolay değildir ancak özen gösterildikçe kalıcı hale gelir. İlk başlarda elbette bunu hemen sağlayamayız ancak kendimize zaman tanıyalım ve devamını yapmak için motive olalım. İletişim her şeyin temelidir. Bizi birçok sorundan kurtarır. Onu doğru kullanmayı öğrenelim.
Psikolog Berin DOĞAN