VİTAMİN TAKVİYELERİ GEREKLİ Mİ? , KULLANMALI MIYIZ?
Kış aylarının gelmesiyle hastalıklarda arttığı için vitaminlere yönelim fazlasıyla artıyor.Bağışıklığı arttırdığı düşünülerek besinlerden alınamayan vitaminleri, supplement şeklinde almak daha sağlıklı gözüktüğü için tercih ediyoruz.
Peki nedir bu vitaminler, bağışıklığa etkisi var mı?
Vitaminler , besinlerden doğal olarak alınabilen ve vücudun sağlıklı çalışmasında rol oynayan bileşiklerdir. Vücudun düzenli çalışması için gerekli olan vitaminlerin günlük alınması gerekir.A,D,E,K vitaminleri besinlerle alındığında vücutta depolanırken , diğer vitaminler vücutta depolanamadığı için düzenli alınmadığı taktirde vücutta anormallikler görülebilir. Her vitamin çeşidinin sağlık açısından farklı bir görevi vardır.Bağışıklığı destekleyen C vitamini ayrıca güçlü bir antioksidandır.Depolanmaz ve günlük alınmalıdır,taze sebzelerden ve meyvelerden günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Vücudun çalışmasını zorlayacak vitamin eksikliği için alınabiliyor ise besinlerle ciddi eksikliklerde ise takviyeye başvurulması gerekebilir.Burada önemli nokta ise, öncelikle sağlıklı beslenip beslenmeye bağlı bir eksikliğin oluşmadığı durumda takviye düşünülmelidir.
Vitamin takviyelerinin zararı var mı?
Bazı besinlerin tam olarak tüketilmemesinden dolayı, düzensiz beslenmeden dolayı ya da sindirim sisteminde bulunan hastalıklardan dolayı vitamin eksiklikleri vücutta halsizlik , yorgunluk , unutkanlık , ve bazı ciddi hastalıklara yol açabilir.Bundan dolayı doktor kandaki değerlere eksikliği görülen vitamin değerlerine bakarak uygun dozlarda vitamin takviyesi önerecektir.Fakat bireyin bilinçsizce uzmana sormadan takviyeleri kullanması özellikle C vitaminin de ishal ,kramp, mide bulantısı gibi durumlara yol açabilirken , diğer takviyelerde ise düzenli yüksek doz alımı karaciğerde sorun oluşturabilir.Bundan dolayı kullanmayı düşünmeden önce uzman kontrolünde vücudun ihtiyacı olan dozlarda başlamak en doğru durumdur.
Diyetisyen Hatice Altunsoy