Çocuğumun Terapiye İhtiyacı Var mı?

  Çocuğumun Terapiye İhtiyacı Var mı?

  Çocuğumun Terapiye İhtiyacı Var mı?

  Çocuğumun Terapiye İhtiyacı Var mı?

 

Hayatta yetişkinler gibi çocuklar da strese maruz kalmaktadır. Çocukların stres etmenleriyle mücadele teknikleri yetişkinlere göre biraz daha işlevsiz kalır. Bunun temel sebebi çocukların yetişkinler gibi duygularını ve düşüncelerini kelimelerle iyi ifade edememesinden kaynaklıdır.

Yapılan araştırmalara göre çocukluktaki psikolojik sıkıntıların genel yaygınlığı %12.3 olarak literatürlere geçmiştir. Karşımızda bu kadar sık bir oran varken bu konuda ebeveynleri bilgilendirmek elbette aksatacağımız bir nokta olmayacak.

Çocukların yaşadığı birçok psikolojik sorun aileler tarafından genellikle kültürel farklılıklar, toplum baskısı, toplumdan dışlanma korkusu gibi sebeplerle görmezden gelinmektedir. Yetişkinler “çocuktur geçer, çocuklar anlamaz, biz de çocukken birçok şey yaşadık bak iyi durumdayız…” gibi söylemlerle çocukların travmalarının kalıcı olmasına ve yetişkinlik hayatında sıkıntı çekmelerine zemin hazırlamaktadır. Ancak şu bilinmelidir ki çocuklukta sıkıntı yaşamak olağandır ve yardım alınırsa bu sıkıntı uygun tedavi yöntemleriyle halledilebilir. Akabinde yetişkinlik hayatına zemini kuvvetli hazırlar. Çocuklar için oyun terapisi bu noktada önemli bir işlev görmektedir. Oyun terapisi çocukların duygu ve düşüncelerini kelimelerle net ifade edemediği yerde devreye girer. Çocuğun ruh dünyasını daha iyi anlamak anlamlandırmak için biz uzmanların en sık kullandığı yöntemdir. Çocuklar oyun odasında oyuncaklar aracılığıyla yaşadıkları birçok sıkıntıdan bahsederler ve oyun terapisti bu sıkıntıları gözlemler, anlamlandırır ve çocuğa karşı müdahalesini gerçekleştirir. Bu sayede hem çocuğa birçok soru sorularak travması yenilenmez veyahut yeni bir travma oluşturulmaz hem de sıkıntı halledilir.

Peki çocuğumuzun psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu nasıl anlayabiliriz?

1) Çocuk yaşıtlarına oranla sık sık öfke nöbetleri geçiriyorsa ve etrafına saldırgan davranışlar gösteriyorsa (başkalarına sık şekilde vurma, tekmeleme, ısırma vb.)

2) Çocuk sık sık okuldan kaçıyor, derslerine ve okula adapte olmada zorluk çekiyor ve arkadaş çevresine katılmakta güçlük yaşıyorsa

3) Sık sık alt ıslatma (özellikle 5 yaşından sonra) görülüyorsa

4) Sık sık tırnak yeme, saç yolma, garip sesler çıkarma gibi davranış örüntülerini yineliyorsa

5) Kurallara ve otoriteye karşıt gelme problemi varsa, sık sık inatlaşmaya giriyorsa

6) Yeme düzeninde ve uyku düzeninde belirgin şekilde düzensizlik varsa

7) Ayrılık kaygısı varsa, anneden veya bakım verenden ayrılırken çok zorlanıyorsa

çocuğunuzun psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir.

Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta söz konusu davranışın o yaşa uygun olup olmadığıdır. Bunu belirlemeden önce bir çocuğun davranışının anormal olduğunu söyleyemeyiz. Örneğin öfke patlamaları ve yenilmeyecek nesneleri yemek 2 yaşında normaldir ancak 10 yaşında bir çocuk bu davranışları sergiliyorsa bir sıkıntı var demektir.

Bu sıkıntılarla tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz. Bir uzmanla bu problemlerin üstesinden gelmeniz daha sağlıklı sonuç verecektir. Çocuklarımıza daha sağlıklı ve mutlu bir gelecek bırakmak bizim elimizde. Onların psikolojisini önemseyen bilinçli ebeveynler olmak dileğiyle…

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

Psikolog Berin DOĞAN

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57