Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir?

Depresyon bireyin hayatinin her alaninda bozulmalara yol açan psikolojik bir hastaliktir. Genel olarak insanin hiç sevinç yasamadigi, içinde sadece olumsuz duygular tasidigi, yasama istek ve zevkinin kayboldugu, gelecege iliskin karamsar düsüncelerin, geçmise iliskin yogun pismanligin hissedildigi, tekrar eden ölüm ve intihar düsüncesinin oldugu belirtiler olarak tanimlanabilir. Ancak bireyde ayni belirtiler olmak durumunda degildir. Hayat sartlari ve yatkinliga göre belirtiler degismektedir.

Depresyonun nedenleri hem biyolojik faktörler hem de geçmis yasam tecrübeleri olabilmektedir. Hormonal degisiklikler, anksiyete bozukluklari, erken ebeveyn kayiplari, önemli birinin ölümü, ayrilik ve bosanmalar, düsük sosyoekonomik düzey, issizlik depresyonun tetikleyicilerindendir. Bunlarin disinda depresyona neden olan en büyük durum, uzun süreli ve asiri strese maruz kalmaktir. Strese karsi verilen duygusal cevaplar, olumsuz sonuçlar depresyona yol açabilmektedir. Bu etkenlerin hepsine zorlayici yasam sartlari da (isini kaybetme) eklenirse, depresyon daha da tetiklenebilmektedir.

 

Depresyon ile nasil bas edilir?

Depresyon tedavisinde en sik kullanilan psikoterapi yöntemlerinden biri bilissel davranisçi terapi (BDT)’dir. Bilissel davranisçi terapi (BDT), orta ve siddetli belirtiler gösteren vakalar da dahil olmak üzere depresyon tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Bireyler, çocukluk döneminde olumsuz yasantilardan kaynakli çesitli düsünce kaliplari gelistirirler. Bu çocuklukta gelisen düsünce kaliplari ilerleyen dönemlerde tetiklenen baska yasantilar ile bilinç düzeyine depresyon olarak çikabilir. Bilissel davranisçi terapi ile birlikte kisiyi depresyona sürükleyen düsünme biçimini, sosyal çekilmeyi ve kaçinmayi ortadan kaldirma hedeflenir.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57