Is'te

Is'te

Is

Fiziki saglik ruh sagligindan daha mi önemli? Depresyon, kaygi bozuklugu ya da çesitli psikolojik rahatsizliklar çalisanlarin is basarisini ne derecede etkiler? Belirli bir kapasitede çalisani olan isyerlerinde hekim bulundurma gereksinimi varken neden psikolog bulundurma gereksinimi olmasin?

Evet tüm bu sorularin cevabi aslinda tek bir yere çikiyor; isyerlerinde sirket psikologuna aslinda çok fazla ihtiyaç var! Çalisan motivasyonu, is yeri huzuru ve dolayisiyla performans artisi için sirketlerde, fabrikalarda is yeri psikologunun önemi mühim.

Konuyu su boyutta ele alalim. Bir patron ne ister? Sorunun cevabi açik, patron her zaman daha fazla kar elde etmek ister. Verimliliginin, etkinliliginin artmasini ister, daha az girdiyle daha fazla çikti ister. Yani daha basarili olmak ister. Bunun içinde emek yogun, yani insanlarin daha fazla çalistigi, makinelerin daha az is yaptigi, is yerlerinde çalisan motivasyonu, performansi dolayisiyla basarisi çok ehem bir konudur. Çalisanlarin hem fiziki hem de ruhsal sagliklari ne kadar yerindeyse basarisi o kadar artmaktadir. Bu iki etken ayni etki düzeyine ve öneme sahiptir. Grip oldugunda ya da kendini halsiz hissettiginde bir çalisanin performansi nasil düsük olacaksa, ruhsal olarak o gün kendini depresif hissettiginde, is yerindeki arkadaslariyla arasinda problem oldugunda ve ya stresten kaynakli motivasyonun düsük olmasi durumunda da performansi düsük olacaktir! Çalisanlarin ruh halleri bir iste basariyi dogrudan etkiler! Sirket psikologlarinin çalisanlara, isletme içi öfke kontrolünden tutunda sirket egitimlerine kadar farkli konularda yardimlari oldukça fazla.

Çalisma yasaminda son yillarda çalisanlarin sagligina olan ilgi artmaktadir. Çalisanlarin sadece fiziksel sagligi degil, psikolojik sagligi da gittikçe daha önem kazanmaktadir. Çünkü saglik sorunlari nedeniyle hem çalisanlar hem de isletme olumsuz etkilenmekte, çalisanlar mutsuz olduklarinda basarilari düsmekte bu durumda da patronlari üzülmekte! Bu sebeple bir is yerinde psikolog olmazsa olmaz bir durum desek abartmis olmayiz.

Psikolog ne mi yapar? Tabi ki yukarida saydigim onca seyden fazlasini yapar. Bunu nasil mi yapar? Tabi ki aldigi egitimlerle ve bir takim testlerle yapar. Insanlari derinlemesine analiz eder. Ve bunlarin sonucunda hangi insana nasil davranilmasi gerektigi ve nasil bir performans artisi saglayacagi konusunda çalismalar yapar. Patronlari ve yetkili kisileri çalisanlarina nasil davranacagi ve o çalisandan en fazla verimi nasil alacagini ögretir. Kisaca bir sirket psikologu çok sey yapar. Amaci ise sirketin karliligini artirmaktir.

 

 Klinik Psk. Bayram Duysak

 

 

konya psikolog 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57