Belirsizliğe Tahammülsüzlük

Belirsizliğe Tahammülsüzlük

 Belirsizliğe Tahammülsüzlük

                                                         Belirsizliğe Tahammülsüzlük

 

Belirsizliğe tahammülsüzlük anksiyetenin (kaygının) en temel ögelerinden bir tanesidir. Kaygılı insanlar geleceğini kesinkes belirlemek isterler. Hiçbir pürüz kalmayacak şekilde olayları belirgin biçime getirip geleceklerini garanti halinde tutmak isterler. Bu kaygılarını bir nebze de olsa yatıştırır ancak bu bir döngüdür. Geleceğini ne kadar garanti altına almak isteseler de buna ulaşmak çok zorlayıcı bir sürece dönüşür. Milim milim hesaplamalar yaparlar, hayatlarında hataya yer yoktur. Hata olduğu anda kendilerini çıkılmaz bir durumun içine hapsolmuş gibi hissederler ve kaygı düzeyleri çok yükseklere tırmanır. Hata kelimesi hepimizin dilinde dolaşan “her insan hata yapabilir” dediğimiz bir kelime ancak belirsizliğe tahammülü olmayan insanlar bunu bilmelerine rağmen kendilerine kabul ettiremezler. Hata onlar için affı olmayan bir durumdur çünkü beraberinde kaygıyı getirir. Kaygı da organizmanın kendisini korumak için sağladığı ama fazlasıyla baş edemediği bir sürece dönüşür ve hayatları hep bu döngüyle devam etmeye başlar.

Öncelikle hayatın belirsizliklerden oluştuğunu kabul etmekle işe başlamak en doğrusu olacaktır. Hayatta nasıl yerçekimi yasası, suyun kaldırma kuvveti gibi yasalar mevcut ise belirsizlikte hayatın yasalarından bir tanesidir desek yanlış olmaz. Belirsizlik insanı mecbur kılan bir durumdur. İnsanın genellikle hayatı belirsizliklerden oluşur ve bu belirsizliği hayatta yok edemeyiz. Yok edemediğimiz şeyle uğraşmak ancak bizi yıpratır. Bu sebeple belirsizlikle uğraşmak yerine belirsizliğe karşı tahammülümüzü arttırmamız gerekir. Her şeyi kontrol edemeyiz, her şeyi öngöremeyiz. Bunu yapmaya çalışmak güvenli alanımızın dışına çıkmamızı engeller. Bizi kafese hapsederek oradan çıkmamızı önler. Kafesimizi kendimiz oluşturmayalım. Hayatın belirsizliklerden oluşan bir zincir olduğunu, belirsizliklerin de güzelliklerle sonuçlanabileceğini, her belirsiz durumun bizim için bir tehlike olmadığını idrak edelim.

Hayatımızdaki olayları belirli olanlar ve olmayanlar şeklinde ayırmak da kendi içimizde muhakeme yapabileceğimiz yöntemlerden bir tanesidir. Bunun muhakemesini yapıp belirsizlik içeren durumlara belirginlik kazanana kadar müdahale etmeyelim. Belirsizliğin aslında tahmin edilen kadar korkunç olmadığının idrakine varacağız.

Tüm bunlara rağmen belirsizlik içeren durumlar sizi dehşete sürüklüyor ise ve içinizden o kontrolcü hissi bir türlü atamıyor iseniz muhakkak destek almalısınız. Bu süreci tek başınıza atlatmak yorucu olabilir. Bu süreçte desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Unutulmaması gereken nokta bunun uygun tedavi yöntemleriyle üstesinden gelinebileceği olsun.

Sağlıklı günler…

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57