GEBELİKTE BESLENME ÖNERİLERİ
Gebelik her kadın için doğal bir olaydır. Bu dönemde anne ve bebek sağlığını etkileyen etmenlerin başında yeterli ve dengeli beslenme gelir. Çocukların sağlıklı olarak dogması, annenin dengeli ve yeterli beslenmesine bağlıdır. Bu beslenme ile çocuğun doğum ağırlığı ve beyin fonksiyonlarının gelişimi sağlanır. Gebelik sürecinde alınan aşırı kilolar, doğumdan önce anne için riskli durumlar oluşturabiliyor. Bu yüzden aslında annenin sağlıklı olması için her şeyden çok fazla yemesi iyi değil. Peki sağlıklı bir gebelik dönemi için nasıl beslenmeliyiz?
-Bitkisel ve tek yönlü beslenen kadınlarda demir eksikliği anemisi çok fazla görülmektedir. Bundan dolayı demirden zengin et ve et türevleri, sakatat,yumurta,koyu yeşil yapraklı sebzeler,kurubaklagiller ve kuru üzüm ,incir gibi besinlerden tüketmelilerdir.
-Anneden bebeğe yeterli kalsiyum geçmesi için düzenli olarak günde 2 su bardağı süt-yoğurt tüketmelilerdir.
-Bebeğinizin beyin gelişimi için haftada 1 kez taze balık tüketebilirsiniz.
-Annede folik asit miktarı bebeğin sağlığı için tam olmalidir.Beslenirken yetersiz folik alimindan çok folik asit içeren besinlerin yanlış pişirilmesiyle vücuda daha az folik asit alimi olur. Bu dönemde pişirme yöntemlerine dikkat edip , folik asitten zengin besinler(koyu yeşil yapraklı sebzeler,karnabahar,yumurta,tahillar,süt-yogurt ) tüketebilirsiniz.