Depresyon Sürecindeki Doğru Beslenme Depresyon Tedavisini Etkiler Mi?
İçinde bulunduğumuz yaşam koşulları, iş hayatı, öğrencilik, yapılması gereken birden fazla iş yükü kaçınılmazdır ki bizleri daha stresli ve pasif bir ruh hali içerisine hapseder. Bu olumsuz durumlar depresyonun meydana gelmesinde büyük rol oynar. Depresyonda psikolojik destek alınarak etkileri önlenebilir. Stres, kaygı, isteksizlik, mutsuzluk, yorgunluk ve iştah değişiklikleri gibi pek çok belirtisi vardır. Depresyon bazı kişilerde iştahın azalmasına sebep olurken bazı kişilerde ise iştahın artmasına sebep olmaktadır. Bu durum kişilerin sağlıksız besin seçmelerine, çok yüksek/düşük miktarlarda besin tüketmelerine neden olabilir. Tüm bunlar depresyon tedavisinde beslenmenin önemini vurgulamaktadır.
Peki depresyonun beslenmeyi etkilediği gibi sağlıklı beslenme de depresyonu etkiler mi?
Mutluluk hormonu olarak da bildiğimiz serotoninin, ruh hali üzerine etkileri vardır. Serotonin besinlerde bulunmaz. Fakat çinko, demir, bakır, magnezyum, omega-3 ve triptofan içeren besinlerin tüketimi ile vücuttaki serotonin sentezi arttırılabilir. Triptofan aminoasitinden, serotonin sentezlenmektedir. Kırmızı et, kümes hayvanları (tavuk, hindi vb.), yumurta, süt, fındık, mercimek, tahıllar ve makarna triptofandan zengin besinlerdir. Azalan omega-3 seviyesi serotonin seviyesini etkilemektedir. Dolayısıyla depresyon seviyesi artmaktadır.
Somon, sardalya gibi balıklar, fındık, kırmızı et, yumurta ve deniz ürünleri omega-3 bakımından zengindir. Çinko ve magnezyum nöronların korunmasını sağlamaktadır. Düşük magnezyum seviyesi depresyon riskini arttırmaktadır. Muz, bitter çikolata, süt, kuru baklagiller, tam tahıllar magnezyum bakımından zengindir. Çinko sinirler arasındaki iletimde rol oynamaktadır ve depresyonu hafifletmektedir. Et, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar, süt ürünleri ve deniz ürünleri zengin çinko kaynaklarıdır. Ayrıca doymuş yağ alımının ve şeker tüketiminin artması depresyon riskini arttırmaktadır. Bilinçsizce uygulanan diyetler de depresyon oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle uygun beslenme diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır. Yeterli ve dengeli bir beslenme depresyona karşı koruyabilir. Beslenme ile eksikliği düzeltilemeyen vitamin mineral yetersizliklerinde takviye sağlanabilir. Doğru beslenme süreci, depresyon tedavisine destek bir sürecidir.
Diyetisyen Konya
Hatice Altunsoy