Danışmanlık Süreci Ne Kadar Sürer?

Danışmanlık Süreci Ne Kadar Sürer?

Danışmanlık Süreci Ne Kadar Sürer?

Danışmanlık Süreci Ne Kadar Sürer?


Danışmanlık süreci kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Bu soruya yanıt vermeden önce danışmanlık süreci nasıl bir süreçtir bunu kavramak gerekir.
Danışmanlık süreci meditasyon, yoga gibi sürekli kendimizi iyi hissedeceğimiz bir alan değildir. Çoğunlukla sancılı bir süreçtir. Kişinin kendisiyle yüzleşmesi ve kendisinde bir şeyleri değiştirmeye çalışması elbette kolay olmayacaktır. Bu süreçte çoğunlukla içimizde hoşlanmadığımız ve hep kenara ittiklerimiz karşımıza çıkacaktır. Bunların yükünü de kaldırabilmek güçlü bir irade ister. Çoğu danışanım seanslardan sonra bazı seansların ‘üstünden kamyon geçmiş gibi’ olduğunu söyler bazen ise ‘kuş tüyü gibi hafiflemiş’ olduklarından bahsederler. Bu sebeple danışmanlık sürecini böyle sürekli iyiye gittiğimiz bir alan olarak görmememiz gerekir. Değişim cesaret ister, acı ister.
 Danışmanlık sürecinin içeriğine az çok hakim olduğumuza göre en sık sorulan sorulardan bir tanesi olan, süreç ne kadar sürer sorusuna göz atalım. Süreç kişiden kişiye göre çokça değişir, yukarıda bahsettiğimiz sebepler buna neden olur. Herkesin kaldırma düzeyi, algılama düzeyi bir değildir. Keza mustarip olduğu problemden ‘kurtulma’ isteği aynı değildir. Dirençli danışanlarda süreç daha uzun sürme eğilimindedir. Danışmanlık sürecine kendi isteğiyle mi başvurdu yoksa başkalarının zorlamasıyla mı geldi bu sorular da sürecin gidişatı hakkında bize kıymetli bilgiler verir. Tüm bu sebeplerden dolayıdır ki süreç hakkında net bir bilgi veremeyiz. Kimi danışanın 3 ay kimisinin 6 ay kimisinin 1 sene… Bu süreçte aslında önemli olan tutum sürecin sonuna değil sürecin kendisine odaklanmaktır. Çünkü sonucu bilemiyoruz, iyiye gidip gitmeyeceğini bilemiyoruz bilebileceğimiz tek şey her seanstan hayatınıza ne kadarını katıp uygulayabileceğiniz olacaktır. Seansta sorumluluğunuz ne kadar süreceğini hesap etmeye çalışmak değil seanslardan olabildiğince anlam arayıp hayatınıza katmak olsun. Seanlarda yaşadığınız farkındalıklar küçük gibi görünse de kimi zaman aslında çok büyük değişimlere sebep olacaktır. Küçük farkındalıklarla büyük değişimler yaratabilirsiniz. Etrafınıza ve kendinize iyi geldiğini fark ettiğiniz anlar oldukça danışmanlık sürecine dört elle sarılmanız kaçınılmaz olacaktır. Danışmanlık sürecini hemen hallolması gereken problemleri anında halledebileceğimiz bir alan olarak değil bir yolculuk, içsel değişim alanı olarak görmemiz gerekiyor. İçsel değişim sancılıdır ancak sonucunda eskisi gibi asla olmazsınız. Kendinizin farklı versiyonlarıylatanışırsınız.
Bu sürecin ruhunuzda yeni kapılar açması dileğiyle…

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57