SOSYAL MEDYADA BEN HARİÇ HERKES MUTLU (MU) ?

SOSYAL MEDYADA BEN HARİÇ HERKES MUTLU (MU) ?

SOSYAL MEDYADA BEN HARİÇ HERKES MUTLU (MU) ?

SOSYAL MEDYADA BEN HARİÇ HERKES MUTLU (MU) ?

Bazen instagram gibi herhangi bir sosyal medya platformunda  gezerken, herkesin hayatının mükemmel olduğunu, çok mutlu olduklarını ya da bu hayatı gerçekten hakkıyla yaşadıklarını düşünüp sadece ben mi böyleyim acaba diye kendinizi sorguladığınız zamanlar oluyor mu? Elbette zaman zaman bu tarz düşüncelere kapıldığımız oluyor.  Özellikle sosyal medyada karşılaştığımız ‘mükemmel’ görünen bu hayatlar, kendimizi mutsuz, umutsuz ya da keyifsiz hissetmememize neden olabiliyor.

 Hepimizin hayatında farklı dönemlerde ve farklı alanlarda baş edemediğimiz sıkıntıları olabiliyor. Yaşadığımız bu sıkıntıların üstüne bir de  sosyal medyada gördüğümüz bize daha cazip gelen bu  hayatları gördükçe de kaygımız daha da artabiliyor. 

Sosyal medya, insanların kendilerini olmak istedikleri kişi gibi gösterme fırsatı sunması ve kendi hayatını istediği gibi kontrol etme şansını vermesiyle aslında başkalarına kendi benliklerini farklı sunmalarına ön ayak olmaktadır. Sosyal medyadaki bu durum ‘ördek sendromu’ ile açıklanmaktadır. 

Suda giden ördeklere baktığımızda ördekler sakin ve sanki hareket etmeden yüzüyormuş gibi görünür, fakat suyun altında ayakları hızlı bir şekilde hareket eder ve ördeğin ilerlemesini sağlar. Sakinlik sadece suyun yüzeyindedir ama suyun altında görünmeyen büyük bir çaba vardır.  Bu durumun altında yatan psikolojiyi de uzmanlar ‘kimse kötü yanlarını ve başarısızlıklarını göstermek istemez’ şeklinde açıklamaktadırlar. Nitekim sosyal medyada da durum böyledir,  paylaşılan mükemmel fotoğrafların arkasında bulunan mutsuzlukları, sıkıntıları çoğu zaman göremiyoruz ve bu da bizi daha da kötü hissetmeye itebiliyor. 

Tüm duyguların yaşamın bir parçası olduğunu kabul etmek, güçlü ve gerçekçi bir benlik algısı oluşturmamıza yardımcı olacaktır. Hayatta her şeyin her zaman mükemmel olmadığını bilmek ve buna göre yaşamak diğer taraftan  sosyal medyayı da daha işlevsel amaçlar için kullanmak kendimizi daha olumlu hissetmemizi sağlayacaktır. 

Konya Psikolog 

Pakize Beyza Özpınar 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57