Psikolog Sohbet Eder Mi?

Psikolog Sohbet Eder Mi?

Psikolog Sohbet Eder Mi?

                                                       

  Psikolog Sohbet Eder Mi?

 

Hepimizin günlük hayatta zorlandığı problemler vardır. İnsan olmanın gerekliliği de budur aslında. Kolaylıklarla birlikte zorluklar yaşamaktır. Kötü ve iyi yan yana gider. Zor dönemler geçirdiğimiz zamanlar elbette olmuştur. Bu dönemlerde sosyal destek kavramı büyük önem taşır ve diğer insanlarla zorluk yaşadığımız konuları paylaşmak isteriz. Yakın bir arkadaşımıza, eşimize veyahut ailemize yaşadığımız bu problemden bahsederiz. Bazen çözüme onlar sayesinde ulaşabiliriz, bazen de kendi kendimize değerlendirmeler yaparak sonuca kavuşuruz. Ancak kimi zaman öyle problemler olur ki üstesinden gelemeyiz, sosyal desteğimiz de bu noktada yeterli olmaz ve bir çözüm arayışına girmek için uzmana danışırız. Etrafımızdaki insanlara psikolojik bir destek aldığımızdan bahsederiz ve gelen tepkiler bazen bizi şaşırtabilir. “Psikoloğa gitmeye ne gerek var, o parayı bana ver ben de dinlerim seni”, “psikolog dinliyor, oraya sohbet etmeye mi gidiyorsun.” Bu söylemleri duyma ihtimalimiz toplumumuzda yüksektir. Peki psikolog gerçekten sohbet mi eder? Ya da sadece dinler mi? Gelin birlikte inceleyelim. 

Psikolog, öncelikle getirdiğiniz problemi anlamaya çalışır, durumu analiz eder ve aldığı eğitimlerinin yanı sıra bilgi birikimini de kullanarak olaylara bilimsel müdahalelerde bulunur. Psikoloji bir bilimdir. Nasıl ki tıp bir bilimse, kimya bir bilim ise psikoloji de ölçülebilir bir bilimdir. Kişiden kişiye özel durumlar olsa bile insanın akıl sağlığı yüzyıllardır analiz edilebilen bir konudur. Hakkında birçok bilgiye sahip olduğumuz bir alandır. Sohbet ile terapi seanslarının çok keskin farklılıkları vardır. Sohbet, bir veya birden çok kişiyle yapılan gelişigüzel iletişimdir. Bu iletişimde analiz yoktur, müdahale yoktur, karşıdaki insanın uzman maskesi yoktur. Sohbetlerin de rahatlatıcı özelliği vardır elbette ancak bir konu odaklı gündem belirleme yoktur bundan dolayı da aynı konu üzerinde yoğunlaşılıp çözüme ulaşabilme durumu daha kısıtlıdır. Profesyonel sınırlar yoktur ve en önemlisi bilimsel müdahaleler yoktur. 

Terapi seansları ise iş birliği halinde ilerler. İş birliği içinde o seansta üzerinde durulacak konu belirlenir ve odak noktasına bu alınarak devam edilir. İnsan zihnindeki zihinsel yanlışlar giderilmeye çalışılır, hatalarımızı daha net görmeye başlarız, kendimizi objektif bir değerlendirmeye alırız çünkü terapist objektiftir. Size karşı hiçbir çıkarı yoktur. Tamamen bilimsel müdahaleler eşliğinde terapi devam eder. Terapist size kendi hayatını anlatmaz, sohbet etmez, orada odak noktası siz ve sizin etrafınızda, zihninizde dönen olaylardır. Terapi seansları sizin zihninizdeki işlevsiz inançları daha net görmenize ve onları değiştirmek için adım adım ilerlemenize yardımcı olur. 

Bu sebeple psikolog oradaki uzman kişidir, gündelik hayatınızda veyahut geçmişinizde takıldığınız durumlarda size uygun teknikleri kullanarak çözüme kavuşmanıza katkı sağlar. Psikolog ile yapılan terapi seansları, sosyal destek çevrenizden farklıdır. Derin bir analiz ve olayların kökenine inmeyi gerektirir. Bu da eğitimini almamış hiçbir insanın yapabileceği bir şey değildir. 

Sizlerde destek almayı düşünüyorsanız hayatınızda kendiniz için atabileceğiniz en güzel adımlardan bir tanesini atmak üzeresiniz. Bu yolculuğunuz içsel değişiminize katkıda bulunur ve sizi yaşadığınız olumsuz durumlarla nasıl baş etmeniz gerektiği kısmına hazırlar. 

 

Konya Psikolog Berin Doğan 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57