Romantik İlişkilerde Bağımlılık Nedir?

Romantik İlişkilerde Bağımlılık Nedir?

Romantik İlişkilerde Bağımlılık Nedir?

Romantik İlişkilerde Bağımlılık Nedir? 

Aşk dediğimiz hissi hala tam olarak tanımlayamasak da insanların başına bir geldi mi tam geliyor. Öyle ki insanlar, 'içimde kelebekler uçuşuyor, gözlerim artık ondan başkasını görmüyor, sadece yanımda o olsa yeter' gibi cümleleri bile kurdurtup, insanları birbirine bağlayabiliyor. Buraya kadar bir sorun yok diyebilirsiniz fakat bu bağlanmanın bir de diğer tarafına bakmak gerekiyor. İnsanlar gerçekten birbirine karşılıksız, güven etrafında mı bağlanıyor, ilişki her iki kişinin kontrolünde mi yoksa bir taraf mı baskın oluyor? Bizler elbette ki güvenli bağlanmayı, ilişkiler de her iki tarafın da söz sahibi olmasını isteriz fakat her birey için bu durum söz konusu değil. Söz konusu olmayan durumda bağımlılıktan söz etmek gerekiyor. 

Romantik ilişkilerde bağımlılık, kişinin kendisini yetersiz olarak görmesi fakat partnerini olduğundan daha iyi bir yerde görmesi ile başlıyor. Kişi kendini değersiz, sevilmeyi hak etmeyen saygı duyulmaya layık olacak birisi olarak görüyor. Yani koca dünya da bir hiç olma hissiyle yaşamını sürdürebiliyor. Partneri ise onun için vazgeçilmez bir kaynağı oluyor. Bir insan su içmeden yaşayabilir mi? İşte kişi de partnerini bir su olarak görüyor. Kişi aşkın bir gün biteceğinden emin olduğu için partnerini gözünün önünden ayıramıyor, öyle ki kötü davrandığında bile alttan alıyor. Hakaretten ne olacak ki zaten yeter ki benim yanımda dursun düşüncesi o kadar baskın olabiliyor ki kötü davranma ya da hakaret onun için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu bağımlılığın temelinin bebeklikten geldiğini söyleyebiliriz. Anne-baba'nın yeterince çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaması, tek başına bir şeyler yapmasına izin verilmemesi, bazen soğuk bazen sıcak davranılmasından kaynaklanmaktadır. Kişi ailesi ile yeterince duygusal bağ kuramadığı için bunu yetişkinliğine de taşıyabiliyor. Bu nedenle ilişkiye başladığında kendi istekleri yerine terk edilmemek onun önceliği olabiliyor. İlişkide partnerine bağımlı olan birisinde şu özellikleri görmek mümkündür;

1- Sürekli iletişim halinde olmak onun vazgeçilmez bir önceliğidir. Bu nedenle aşırı ilgici ya da kıskanç yaftası alabilirler. 

2- Partnerinden ayrı kalmak istemezler ki partneri zaten hayatının merkezindedir. Tüm aktiviteler beraber yapılacak, partneri göz önünde olacak ki terk edilmesin.

3- Partneri onun için uygun olmasa bile, ona kötü davransa hakaret etse bile, o bunları görmezden gelecektir, çünkü hayatını tek başına idame ettireceğini hiç düşünmez bu düşünce onu korkutur. Bu yüzden alttan alır. 

4- Kendisinin de yeterince sevilmediğini düşünür, yeterince değer gördüğünden emin olmaz diğer taraftan bu durumlardan da şikâyet eder. 

5-Sürekli partneri tarafından onay alma isteği duyar.

Unutmayın ki romantik ilişkilerde bağımlılık her iki taraf için yorucu ve sağlıksızdır. Bu durum ilişki içerisinde de bira çok sorun ayol açabilir. Sizler de bu tarz bir ilişkiniz olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

 

Konya Psikolog- Aile Danışmanı 

Pakize Beyza ÖZPINAR 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57