Travmada EMDR kullanımı
Travma çok çeşitli durumlarda ortaya çıkabilen bir psikolojik yaralanmadır. Travma, hayatımız standart bir şekilde giderken, ani ve beklenmedik bir olayla karşılaşma durumumuzda meydana gelir. Travmalar süreğen travmalar ve kısa süreli yaşanıp biten olarak ayrılabilir. Doğal afet, taciz, beklemediğimiz bir insandan beklemediğimiz bir muamele travmalardan sayılabilir. Travmanın olması illaki çok büyük şiddetli yaşam olaylarının meydana gelmesiyle oluşabilir diyemeyiz, bazen küçük ve
süreğen yaşantılar da travma oluşturabilmektedir.
Travmaya verdiğimiz birçok çeşit tepki vardır. Bu tepkiler travmayı nasıl ele aldığımız ve hallettiğimizle ilişkilidir. Öncelikle yarasız bir hayat olmaz. Hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde yara almak zorundayız. O yaranın iyileştirici gücünü kullanarak hayata karşı yeni yollar keşfetmekteyiz. Ancak kimi zaman öyle travmalar olur ki beyin yaşanılan olayı bir türlü işlemleyemez. İşlemleyemediği için kişinin hayatında ciddi acı ve kedere sebep olur. Kişi sürekli travmaya odaklı kalır ve travmadan bir türlü çıkış yolu bulamaz. Bu da gündelik hayatında ciddi sıkıntılara yol açmaya başlar. Depresyon, anksiyete gibi çeşitli rahatsızlıklar da beraberinde görülme oranı yüksek seviyeye gelir. Beyin bu travmayı negatif yönde yordamaya başlar. Bu olduğu sürece de kişi kendisini mutsuz, yorgun, tükenmiş hissedebilir.
Peki biz travmalarla baş etmek için hangi yöntemleri kullanıyoruz?
En sık kullandığımız yöntem EMDR yöntemidir. EMDR kişinin yaşadığı acı verici yaşam olayını (travmayı) işlemlememize yardımcı olur. Peki EMDR nasıl çalışıyor?
EMDR zihnin işlemleyemediği travmayı, vücuda çift uyaran göndererek işlemleme sürecine giriyor. Kişi tekrar ve tekrar yaşadığı olay ona hatırlatılarak zihninde, çift uyaran sayesinde o anıyla alakalı kendine aldığı negatif dersleri pozitif olarak çevirmeye başlıyor. Bizi çok rahatsız eden bu anıları işlemlediğimiz zaman kişinin rahatsızlık seviyesini sıfırlıyoruz.
EMDR anıları siliyor mu?
Böyle bir şey imkansız. EMDR anıları silmez. Var olan ve kişinin yaşam kalitesini, işlevini düşüren anılara karşı duyarsızlaşmasını sağlar. Bu demektir ki kişinin aklına geldiğinde inanılmaz rahatsızlık hissettiği anılar, EMDR ile çalışılınca, aklına gelse bile onu rahatsız etmeyecek seviyeye indirgenmiş
olur. Bu sayede kişi o travmaya karşı ‘yaşandı ve bitti’ kısmından yaklaşmaya başlar. Dolaylı olarak da kişinin yaşam kalitesi yükselir.
Travmalar da EMDR en çok kullandığımız yöntemdir. Yöntemi her kullanışımızda iyileştirici gücüne daha da inandığımız bir metotdur. Bilimin ışığında zihni çözmeye bir adım daha yaklaştığımız güncel yöntemler insanın psikolojik sağlamlığını da beraberinde geliştirmektedir.
Travmalar istenmeyen duyguları beraberinde getirdiğinde, sizin de ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz, gündelik hayatınızın bozulduğunu hissettiğiniz alanlarda her zaman bir çıkış kapısı vardır. Daha sağlıklı bir toplum önce ruhsal bir iyileşmeden geçmelidir.
Psikoloji hayatımızın her alanında bizi etkiliyor, psikoloğa başvurmak ayıp veyahut utanılacak bir durum değildir. Aksine yaşam kalitenizi yükseltir. Sizler de aşamadığınız yaşam olayları var gibidüşünüyorsanız muhakkak bir uzmandan destek alın.
Konya Psikolog
Psikolog Berin DOĞAN