PSİKOLOJİK ŞİDDET NEDİR?

PSİKOLOJİK ŞİDDET NEDİR?

PSİKOLOJİK ŞİDDET NEDİR?

PSİKOLOJİK ŞİDDET NEDİR?

 

Psikolojik şiddet veya diğer adı ile duygusal istismar; bir kişiye yönelik, fiziksel şiddet içermeyen, söz veya eylemler ile duygusal istismar, aşağılama, kişinin zihinsel ve ruhsal dengesini bozarak üzerinde hakimiyet kurmaya dayalı şiddet biçimi anlamına gelir. 

Fiziksel şiddetten bağımsız olarak psikolojik şiddet görünmezdir. Uzun süreli maruz kalındığı zamanlarda ise zaman içersinde stres, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi birçok ruhsal probleme yol açması oldukça mümkündür.

Psikolojik şiddetin birçok davranış kalıbı vardır, bunları kısaca sıralayacak olursak;

1.    Aşağılama-değersizleştirme: ‘sen zaten bir şey yapamıyorsun, bir şeyi de becer ‘ şeklinde kurulan cümleleri içerir.

2.    Hakaret ve rencide etme: ‘aptal mısın?, böyle dışarı çıkmayacaksın değil mi? ‘ gibi cümleleri içerir.

3.    Manipülasyon:’ bunu bana dediğini hatırlamıyorum’

4.    Suçlama:’ böyle davranmamın sebebi sensin.’

5.    Kayıtsızlık: hiçbir şey olmamış, yokmuş gibi davranma, görmezden gelme.

 

 

Aile içerisinde, ikili ilişkilerinizde ya da iş hayatınızda bu ve benzeri şeylere maruz kalıyorsanız eğer psikolojik şiddet görüyorsunuz demektir.

Peki, psikolojik şiddet ya da duygusal istismar gördüğünüzü nasıl anlayabilirlisiniz?

 

Yukarıda da yazdığım gibi aslında psikolojik şiddetin zaman içerisinde sizin üzerinizde bıraktığı bazı etkiler vardır. Bunları sıralayacak olursak;

·      Uyku ve beslenme sorunları

·      Depresyon

·      Halsizlik, kronik yorgunluk

·      Dikkat eksikliği/ odaklanma problemleri

·      Madde bağımlılığı gibi birçok belirtisi ortaya çıkabiliyor.

 

Bu psikolojik şiddetle nasıl başa çıkabilirsiniz o zaman onu konuşalım biraz da..

İlk olarak elbette size yukarıda bahsettiğim gibi davranan insanların davranışlarının normal ya da sağlıklı olmadığını kabul etmek gerekiyor. Çünkü çoğunlukla fiziksel bir görünürlüğü olmadığı için psikolojik şiddet normal karşılanıyor ve ya olması gereken oymuş gibi görülebiliyor. Sizlere böyle davranan bireylerle bu konuları ayrıntılı ve kendi duygu- düşüncelerinizi anlatabileceğiniz bir konuşma yapabildiğiniz zaman karşı tarafın farkındalığını arttırabilirsiniz.

Sınırlarınızı net çizmek ve onları koruyabilmek elbette bu noktada oldukça önemli.

Kendinizi net ifade etmenize, sınırlarınızı korumanıza ve karşınızdaki insanla konuşmanıza rağmen bazı şeyler hala düzelmiyorsa elbette kurduğunuz ilişkileri de sorgulamanız gerekiyor. ‘Ben doğru bir ilişkide miyim?’ sorusunun cevabını bulmanız bizim için önemli.

Tüm bunlara rağmen psikolojik şiddetin sizin üzerinizde bıraktığı etkilerden çıkamıyor ve bunlarla baş edemiyorsanız bu noktada psikolojik bir destek almanız gerekli hale gelmektedir.  

 

Psikolog Konya

Pakize Beyza ÖZPINAR

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57