ÇİFT TERAPİLERİ İŞE YARAR MI?
Çift terapileri çiftlerin genellikle evliliklerinde ya da sevgililik, nişanlılık süreçlerinde yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle başvurduğu terapi çeşididir. Sadece sıkıntıda başvuran insan sayısı fazladır ancak çift terapileri, çiftlerin aralarındaki bağı daha sağlıklı şekilde yürütmesini öğrenmek adına da başvurulabilir bir terapi çeşididir.
Çiftler terapiye gelmeden önce ya da geldikten sonra birçok kafa karışıklığı içinde olabilir. Terapilerin işe yarayıp yaramayacakları hakkında şüphede olabilirler. Bu gayet doğal olmakla birlikte işe yaramasının birçok değişkeni mevcuttur. Çiftler terapiye gelmeden önce adım adım sürecin içinde birlikte iş birliği halinde çalışmalıdır. Öncelikle çiftlerin içinin sindiği bir terapistle çalışmak önemlidir. Terapiye gelmeden önce gideceğiniz uzmanın fotoğraflarına, eğitim bilgisine, diplomasına ve hangi alanlarda çalıştığına bakmalı, kendinize en uygun uzmanı seçmelisiniz. Muhakkak içinizin sindiği bir uzman olması gerekiyor. Çiftlerin her ikisi de içine sinen uzmanı bulduğunda terapi için hazırdırlar.
Terapi zamanı geldi çattı ve uzman gayet bilgili ancak terapinin işe yarayıp yaramayacağı hakkında halen şüpheleriniz var ise terapinin işe yararlık oranını arttırıcı durumları deneyebilirsiniz. Peki nedir bunlar gelin hep birlikte inceleyelim.
1) Çiftler terapi odasını birbirini suçlamak yerine anlamak için geleceği bir ortama çevirmeli. Bu çok önemlidir. Partnerinizi terapiste suçlamak ve o odadan evet ben galip geldim edasıyla çıkmak terapilerin faydasını düşürür. Bunun yerine o odayı partnerinizi anlamak için kullanmalısınız.
2) Partnerinizin sürekli lafını kesmemeli onun da kendini ifade etmesine alan tanımalısınız. Göreceğiniz faydayı arttırmak adına partnerinizin kendisini ifade etmesi mühim. Hem terapistin hem de kendinizin anlamasını zorlaştırmayın.
3) Terapi seansından çıktıktan sonra partnerinizi suçlamayın. Sen odada niye onu dedin, niye bunu şöyle söyledin diye seanstan sonra partnerinizi zan altında bırakırsanız eğer terapilerden hiçbir fayda göremezsiniz keza konuşmasına alan tanımayıp karşı tarafın problemleri içine atmasına sebep olursunuz. Dolayısıyla çözmek yerine halının altına süpürürsünüz.
4) Terapistin verdiği ödevleri ve uygulamaları eksiksiz yerine getirin. Eğer bunları yapmadan terapilere gelirseniz ne yazık ki fayda oranınız düşecektir. Şöyle metaforize edebiliriz; doktorun verdiği ilacı almazsanız tabi ki doktora gitmenizin de bir faydası olmayacaktır.
5) Seanslara düzenli gelmek. Seanslara terapistinizin önerdiği süre zarfında eksiksiz ve düzenli katılım sağlamanız mühim. Düzenli devam etmek terapilerden maksimum verimi almanızı sağlar.
Bu gibi noktalara dikkat etmek terapilerin seyri açısından sizin faydanıza olacaktır. Çift terapilerinin bireysel terapilere bakılarak daha farklı bir konumda olduğu söylenebilir. Çift terapileri yukarıda saydığım durumlar göz önünde bulundurularak alındığı takdirde çok güzel neticeler aldığımız bir alandır. Sizler de ilişkinizde sıkıntılar görüyorsanız ve tek başınıza aşmakta güçlük çekiyorsanız çift terapilerini değerlendirebilir, uzmandan destek alabilirsiniz.
Psikolog Berin DOĞAN