NE ZAMAN PSİKOLOĞA GİTMELİYİM?
Hayatın her aşamasında baş etmekte zorlanılan bir sorun ya da problem ile karşılaşmak mümkündür ve bu noktada psikolojik destek almak önemli bir hale gelmektedir. Psikolojik destek almanın elbette net bir şekilde olması gereken koşulları yoktur, birey her durum ve süreç karşısında bu desteği alabilmektedir. Bu yazımda biraz daha genel hatlarıyla bahsedeceğim.
-Kişi, son zamanlarda kendinde değişimler gözlemliyorsa; bu değişimle beraber daha depresif, kaygılı, düşünceli, dalgın ve hayattan zevk alamadığını ve bu duygulara eşlik eden uyku ve yeme düzeninde olumsuz değişiklikler, bedensel tepkiler( mide bulantıları vs) fark etmeye başladıysa psikolojik bir desteğe ihtiyaç duyulduğunu anlayabiliriz.
- Günlük hayattaki aktivitelerini eskisi gibi yerine getiremediğini düşünüyorsa, motivasyon ve enerji kaybı çokça gözlemleniyorsa, rutinler aksamaya başladıysa ve işlevselliği bozulduysa yine aynı şekilde bir destek alması kaçınılmaz olmaktadır.
- Olumsuz duygusal süreçlerle beraber kişinin kendine zarar verme düşünceleri varsa zorlayıcı duygu düşünceler ile baş etmekte zorluk yaşanılıyorsa elbette burada psikolojik bir destek alınması gerekmektedir.
- Sosyal ortamlardan ve ilişkilerden geri çekilme, davetlere veya aktivitelere gerekli ilgi ve özeni göstermeme, sosyal ilişkilerde zayıflama gözlemlenmesi durumunda desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.
-Psikolojik destek almak, kişinin hayatında illaki ciddi bir sorun olması demek değildir. Tekrarlayan durumlar haricinde kişi, kendi bilişsel ve davranışsal süreçlerinin farkına varabilmek ve durum, koşul, kişi ve olayları bütüncül bir şekilde alternatif düşünceler ile birlikte değerlendirebilme becerisini edinebilmek için de bir uzmandan destek almak isteyebilmektedir
Kişi içinde bulunduğu süreçte bu ve benzeri durumları gözlemliyorsa ya da ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsa bir ruh sağlığı uzmanından psikolojik destek almaya başlayabilmektedir.
Psikolog Pakize Beyza Özpınar