TRAVMATİK DURUMLAR EMDR TERAPİSİ İLE GEÇER Mİ?

TRAVMATİK DURUMLAR EMDR TERAPİSİ İLE GEÇER Mİ?

TRAVMATİK DURUMLAR EMDR TERAPİSİ İLE GEÇER Mİ?

TRAVMATİK DURUMLAR EMDR TERAPİSİ İLE GEÇER Mİ?

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)  aşırı stres yaşatan olaylar nedeniyle gelişen bir sorundur. Belirli bir süre içerisinde kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilemekte ve günlük yaşantıdan uzaklaştırabilmektedir.  TSSB travmatik olayın ardından belirli bir süre sonra ortaya çıkabilir ve genellikle tekrarlayan hatıralar, kâbuslar, aşırı uyarılma, kaçınma davranışları gibi belirtilerle kendini gösterir. 

Savaş, doğal afet, ciddi kaza veya yaralanma, cinsel saldırı ve istismar, ağır hastalıklar, kayıp, ayrılık, çocukluk döneminde yaşanılan travmatik olaylar TSSB’ye neden olabilmektedir. 

Travma sonrası stres bozukluğunun belirtileri nelerdir?

• Duygusal olarak uyuşukluk hissetmek,

• Suçluluk duygusu, depresyon veya endişe,

• Endişe duyguları,

• Korkutucu düşünceler,

• Kaçınma davranışı,

• Yeniden yaşıyormuş gibi olma durumu,

• Travmatik olayın kronik ve ani geri yansımaları,

• Tetikleyici yerlerden, deneyimlerden, hatırlatıcı unsurlarından uzak durmak,

• Öfke patlamaları, Ağlama nöbetleri

• Geçmişte keyif veren etkinliklere olan ilgisini kaybetmiş olmak

Bu gibi belirtilerden en az üç tanesinin bulunması travma sonrası stres bozukluğunu işaret etmektedir. 

Peki travma sonrası stres bozukluğu nasıl tedavi edilir?

TSSB için birçok müdahale yöntemi bulunmaktadır. Bu yazımda travma için en yaygın kullanılan EMDR terapisinden bahsedeceğim. EMDR Türkçe açılımı ile Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelmektedir.  Duygusal acıların iyileşmesinin uzun bir süreç gerektiği fikrine alternatif bir yaklaşım sunar. Yapılan araştırmalar sonucunda uzun süren psikoterapilere nazaran daha kısa sürede fayda ettiği gözlemlenmiştir. 

EMDR kısaca, kişinin yaşadığı travma sonrasında geliştirdiği bedensel, zihinsel ve duygusal süreçlere odaklanarak, buradaki olumsuz durumlara karşı çift yönlü uyarım yaparak duymasızlaşmayı sağlar. Bununla beraber travmatik anının vermiş olduğu rahatsızlığı düşürerek, kişide o travmatik durumun etkisini azaltmaktadır. Bu süreçten sonra yerleştirme aşamasıyla beraber rahatsızlık veren durumların yerine olumlu ve gerçekçi yaklaşımlar ve inançlar koyarak bu süreci kalıcı hale getirmeye yardımcı olmaktadır. Bu süreçte EMDR’nin uyguladığı 8 aşama vardır, bu 8 aşamada anı seans içerisinde detaylıca ele alınarak olumsuz etkisi üzerinde çalışılır. 

EMDR son 25 yıldır çok aktif kullanılan ve milyonlarca insana fayda sağlayan, günümüzde de başta TSSB olmakla birlikte diğer psikolojik rahatsızlıklarla da aktif olarak çalışan bir terapi yöntemidir. 

 

Konya Psikolog

Psikolog Pakize Beyza ÖZPINAR

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57