MEVSİMLERİN DEPRESYON ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR?

MEVSİMLERİN DEPRESYON ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR?

MEVSİMLERİN DEPRESYON ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR?

MEVSİMLERİN DEPRESYON ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR?

İnsan psikolojisi çoğu şeyden etkilenebilir. Mevsimlerin depresyon üzerinde etkisi vardır. Mevsim değişirken birçok şeyde değişir. Hava değişimleri havanın soğuması ve ısınması, kış aylarında günlerin kısalması, yaz aylarında uzaması gibi. Ara dönemler ilkbahar ve sonbahar döneminde ilkbaharda doğa uyanır, havalar ısınmaya başlar, ağaçlar çiçek verir. Sonbaharda ise yapraklar dökülür, havalar kasvetlidir, soğumaya başlar ve kışa hazırlık dönemine girilir. Bu ara dönemlerde depresyon görülme ihtimali daha yüksektir. Geçiş dönemlerinin insan vücudu üzerinde biyolojik ve psikolojik etkileri vardır. 

Mevsim geçişlerinin biyolojik etkileri şunlardır:

Mevsim geçişlerinde gün ışığı azalıp artabilir. Bu durum insanın fizyolojik yapısındaki değişikliklere yol açabilir. Melatonin ve serotonin hormonlarında azalmalar, artmalar görülebilir. Melatonin hormonu uyku-uyanıklığı düzenler. Serotonin ise ruh halini etkiler. Melatonin yükseldikçe uyku hali artar, sürekli uyumak istenebilir, yorgunluk çöker ve bu durumda ruh halini etkiler. Depresif ruh hali depresyon belirtileri görülebilir. Kış aylarına girildiğinde d vitamininde düşüşler yaşanır. Depresyona etkisi vardır. Bu dönemlerde ki beslenme şekilleri de önemlidir. Yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Bazı insanlar çok yiyebilirken bazı insanların iştahı kapanabilir. 

Psikolojik etkileri:

Günlük ve sosyal aktivitedeki değişiklikler örneğin sonbaharda işe başlama, okula gitme stres seviyelerinin yükselmesinde etkili olabilir. İsteksizlik oluşabilir. 

Kış aylarında sosyal aktivitelerin azalması yalnızlık, bunalım, sıkkınlık ve bitkinliğe yol açabilir. İlkbahar ve yaz aylarında ise değişen sosyal aktivite düzeyi bireyin sosyalleşmek zorunda hissetmesine, sosyal baskıya ve bireyde kaygıya yol açabilir.

Mevsimlere göre beklentiler değişebilir. Örneğin ilkbahar ve yaz aylarında çevrede mutlu ve neşeli insanların olmasına karşı beklenti durumu, bireyin beklentiyi karşılayamaması durumunda depresif bir ruh haline bürünmesine sebep olabilir.

Motivasyon eksikliği görübilir, anksiyete oluşabilir, gergin bir ruh hali, karamsar düşünceler  oluşabilir. Mevsim değişikliğinden oluşan bu durumların şiddeti kişiden kişiye göre değişebilir. Şiddeti çok arttığında ve bireyin yaşamında etkisi fazla olduğunda profesyonel bir destek alınmalıdır.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57