ERGENLİKTE ASLINDA NORMAL OLAN DAVRANIŞLAR

ERGENLİKTE ASLINDA NORMAL OLAN DAVRANIŞLAR

ERGENLİKTE ASLINDA NORMAL OLAN DAVRANIŞLAR

ERGENLİKTE ASLINDA NORMAL OLAN DAVRANIŞLAR

Ergenlik dönemi bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçtiği ara dönemdir. Bu dönemde bireyde fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal değişikler olur. Bedenlerindeki hızlı değişim duygu durum ve davranışlarını da etkiler. Kimlik arayışı olur. Kendini keşfetmeye, tanımaya çalışır. Başkalarının onu nasıl gördüğünü, algıladığını merak eder. Ergenlikte aslında normal olan davranışlar şunlardır:

  • Hızlı duygu değişimleri görülür. Aniden ruh hali değişebilir. Bir anda üzülüp bir anda ağlayabilir. Duygularını çok yoğun yaşayabilirler. Aşırı üzülüp sevinebilirler.
  • Bağımsızlık isterler. Kendi başına karar vermeyi, aileden ayrı bir yaşam sürmeyi, ayrı bir kimlik oluşturmayı isterler. Tek başına kalmak istemek bu dönemde onlar için en normal davranıştır. 
  • Otorite figürüne karşı gelirler. Ebeveynleriyle bu konuda sık tartışmalar yaşanabilir. Örneğin akşam dışarı çıkma konusunda ebeveynlerin katı tutumlar sergilemesi gibi. Kuralları ve sınırları zorlamaya çalışırlar. Karşı gelir ve ısrarcı bir tutum sergilerler. Bu durum ergenin benlik kavramını oluşturabilmesi için normal ve anlaşılabilir bir durumdur.
  • Farklı kimlikleri örnek alabilirler. Herhangi bir ünlüyü, tanıdığı, çevresinde gördüğü insanları rol model alabilirler. Farklı giyinip farklı davranışlar sergileyebilirler. 
  • Sosyalleşmeye çok özen gösterirler. Arkadaş çevresine, arkadaş grubuna katılmak isteyebilirler. Katıldıkları gruba göre davranışlarında değişimler görülür. Onlara uyum sağlayabilmek için farklı biri gibi davranabilirler.
  • Yeni deneyimler keşfetmeye çalışırlar. Sigara, alkol, tütün gibi zararlı alışkanlıklar ve tehlikeli sporları denemek isteyebilirler.
  • İçine kapanabilir, yalnız kalmak isteyebilirler. Sık sık odalarına çekilirler. Diğer zamanlarda da arkadaşlarıyla görüşmek isteyebilirler.
  • Akademik olarak derslerine olan ilgisi bazı dönemlerde daha fazla bazı dönemlerde de daha az olabilir. 
  • Görüşüne takılmaya başlar. Vücuduna odaklıdır.  Kilo alıp verme, sivilce gibi durumlarda kaygılı olabilirler.
  • Cinselliğe karşı meraklı, ilgili olurlar. Cinsel kimliklerini keşfetmeye çalışırlar.
  • Uyku durumları düzensizdir. Geç yatmak geç uyanmak isteyebilirler.

Özetle ergenlikte yapılan bu davranışlar genellikle geçicidir. Zamanla değişebilir. Bu süreçte ailenin desteği çok önemlidir. Bir birey olmaya başladığını kabul etmeli ve onunla sakin ve sağlıklı bir iletişim kurmaya özen göstermelidir. Çocuklarını desteklemeli, düşüncelerine saygı ve sabır göstermelidirler. Bu dönem hassas bir dönemdir. Bu yukarıdaki maddeler çoğu ergende görülebilir fakat çocukta çok büyük değişimler görüldüğünde destek alınması gerekir. Hem ergenin bilişsel, psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi hem de ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimin daha sağlıklı olabilmesi için profesyonel bir destek alınmalıdır.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57