ÇOCUĞUM HALA PARMAK EMİYOR

ÇOCUĞUM HALA PARMAK EMİYOR

ÇOCUĞUM HALA PARMAK EMİYOR

ÇOCUĞUM HALA PARMAK EMİYOR

Parmak emme davranışı 2-3 yaşına kadar doğal bir reflekstir. Parmağını emdikçe sakinleşir, rahatlar ve güven duygusunu hisseder. Uykuya dalabilmek ve dişleri çıkmaya başladığında diş yapısı kaşındığı için rahatlamak amacıyla emer. 3 yaşında itibaren yaşamsal faaliyetlerinde artış olduğunda örneğin yürüme, konuşma gibi yeni beceriler edindiğinde bırakır. Fakat 4 yaşından sonra emmesi çocukta gelişimsel, sosyal ve duygusal açıdan zarar verir. Kalıcı dişleri çıkacağı zaman diş minelerine, diş yapısına, ağız yapısına zarar verir. Dişlerinin eğri, çarpık ve ayrık çıkmasına sebep olur. 

Çocuğun hala parmak emmeye devam etmesinin altında yeterince biberon emzik kullanması etkili olabilir. Yoğun kaygı ve stres yaşıyor olabilir. Sevgi ve güven eksikliği hissettiğinde alışkanlığı bırakamaz ve rahatlayabilmek için başvurabilir. Bakım veren kişiler tarafından ilgisiz kaldığında utangaçlık, korku gibi baş etmekte zorlandığı duygular yaşadığında görülebilir. Yeni kardeşinin doğması durumunda çocuğa yüklenen sorumluluk “sen artık abi, abla oldun” tarzında cümlelerinin kurulmasıyla büyüdüğünü kabul etmemek ve hala ilgi görebilmek için yapabilir. Ebeveynler arasında kavga, aile içerisinde tartışma, huzursuzluk olduğunda görülebilir. Okula yeni bir sosyal ortama gireceği zaman bu davranışı gösterebilir. Parmak emme davranışı sosyal çevresi tarafından dışlanmasına sebep olabilir.

Parmak emmeyi bıraktırabilmek için aileler ​bu durumu anlayışla karşılamalı, baskıcı bir tutum sergilememeli, kızmamalı ve iğnememelidir destek olunmalıdır. Elini ağzından çekmesi için sertçe uyarılmamalıdır onu kırmadan yaklaşılmalıdır. Davranışı bırakması aniden olmaz yavaş yavaş zamanla bitebilir bu durumda çocuğunuza karşı saygılı olmalısınız.Davranışı hangi durumlarda sergilediğine dikkat edilmeli ve hangi durumun davranışı tetiklediği öğrenilmelidir. Farklı alternatifler sunulmalı birlikte etkinlikler oyunlar oynanmalıdır. Çocuğunuza ilgi ve sevgi gösterin. Duygularına, düşüncelerine dikkat edin önemseyin.

Çocuğunuz hala parmak emmeye devam ediyorsa ciddi bir sorun oluşturabilir. Psikolojik açıdan yıpranmasına sebep olur. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için profesyonel bir destek alabilirsiniz.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57