ÇOCUĞUM SÜREKLİ YALAN SÖYLÜYOR
Çocuklarda yalan söyleme davranışı farklı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu davranışı göstermesinin farklı nedenleri olabilir. Yalan söyleme nedenleri arasında ise bazen anne ve babadan korkmaları, alacakları cezadan kaçabilmek ve kendini koruyabilmek için söylenen yalanlardır. Çok sert tepkiler aldığında sürekli yargılandığında görülür. Çocuklar anne ve babanın ilgisini sevgisini hissetmediklerinde dikkat çekebilmek, önemsendiklerini hissetmek için yapabilirler. Çocukta yaşanan bazı duygular yalana sevk edebilir. Ona yüklediğiniz baskı, aşağılık duygusu, işe yaramamazlık hissi, korku, kıskançlık, üşengeçlik hissi gibi duygular yaşadığında görülebilir. Fark etmeden yalan söylemekten mutlu olabilirler. İnsanların inandığını görmekten zevk alabilirler.
Bazen çocuklar hayal gücünün etkisiyle hayal ettikleri hikayeleri gerçekten yaşamış gibi anlatabilirler. Ya da yaşadıkları olayı abartarak anlatabilirler. Bu yalan söyledikleri anlamına gelmez. Çünkü yalan bilinci tam anlamıyla oluşmamıştır. Yalan söyleme davranışı aslında çocukların gelişim sürecine de dahildir. Doğru ve gerçek olan davranışın 7 yaş civarında farkında olurlar. Yalan söyleme davranışını aileden öğrenebilirler. Ebeveynlerini gözlemleyerek yalan söylediklerini fark ettiklerinde bu davranışı benimseyebilirler. Çevresindeki insanlarla empati beslediklerinde onları korumak istediklerinde yalana başvurabilirler.
Bu konuda aileler çocuklarını baskılamamalı, kaldıramayacağı sorumluluklar yüklememelidir. Çocuğunuza yalan söylememeye dikkat etmelisiniz. Çocuğunuza ilgi göstermeli sorgular bir biçimde olmadan zaman ayırıp konuşulmalı, düşüncelerine önem verilip saygı duyulmalıdır. Çocuklarınızı kıyaslamamalı, onu hoşgörüyle karşılamalısınız. Yalan söyleme davranışının altında yatan sebebe dikkat etmeli ve neden yalan söylediğine dikkat etmelisiniz. Bu davranışın yanlış olduğunu çocuğunuzu cezalandırmadan anlatmalısınız.
Çocuğunuz büyüdükçe yalan davranışı artabilir. Başka davranış problemlerinin ortaya çıkmaması ve önüne geçilmez bir hal almadan profesyonel desteğe başvurabilirsiniz.