ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK DAVRANIŞI
Saldırganlık davranışı küçük çocuklarda normal bir tepki biçimidir. 6 yaşına kadar azalması beklenir. 6 yaşında sonra artarak devam ettiğinde çocukta yoğun öfke durumu vardır. Saldırgan davranışlarda bulunan çocuklar kendilerini ifade etmekte yetersizlerdir. Saldırgan davranışların çeşitleri vardır. Fiziksel saldırganlık çocuğun iterek ısırarak vurarak döverek tepki vermesi sözel saldırganlık ise çocuğun hakaret, küfür gibi ifadelerle tepki vermesidir.
Saldırgan davranış gösteren çocuklarda sürekli sinirlilik hali, her an kavgaya hazır olmak, çatışma ortamı yaratmak, anlaşılmazlık, sürekli haklı çıkmak istemek ve kuralları görmezden gelme davranışları görülür.
Çocukların saldırgan yetişmesinde ailelerin tavrı, davranışı önemlidir.
Çocuklar aile ve çevresini rol model alırlar. Örneğin çocuğun anne ve babasının birbirlerine vurması, tekmelemesi, hakarette bulunmalarını görmesi davranışı öğrenmesine sebep olabilir. Aile içerisinde iletişim eksikliği olması ve şiddet görülmesi. Çocuğa karşı şiddet uygulanması. Çocuğun ebeveynleri tarafından yeteri kadar sevgi ve ilgi görmemesi. Çocukta güven sorunlarının oluşması, güvenememesi. Sürekli çocuğa bağırılması, azarlanması, yargılanması, suçlanması, düşüncelerine değer verilmemesi kendini değersiz hissetmeye başlamasına sebep olur ve davranışın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Arkadaş grubunda güç gösterisi için saldırganca davranabilir ve hakimiyet kurmak isteyebilir. İlgi ve dikkat çekmek için saldırgan davranışlarda bulunabilir. İnternet ve bilgisayardan, televizyondan şiddet içerikli filmler izlemesi oyunlar oynaması saldırgan davranışları tetikleyebilir ve etkilenmesine sebep olabilir.
Çocuk saldırgan davranışlar sergilediğinde örneğin arkadaşıyla oynadığı bir oyunda bağırarak tekmeleyerek oyunu kazanması sonucu tebrik edilip ödüllendirilmemelidir.
Bağırarak ağlayarak tekmeleyerek istediğini yaptırabilmesi sonucunda çocuk iletişim kurmaya, konuşmaya gerek duymaz ve her yeni bir şey istediğinde bu yola başvurur.Davranışın artmasına sebep olabilir.
Saldırgan davranışları önleyebilmek için ebeveynlerin saldırgan tutumlardan kaçınması gerekir. Çocuk saldırgan davranışlar sergiledikten sonra yoğun öfke halinde olur. Sakinleşmesini bekleyip bu davranışın yanlış olduğu anlatılması gerekir. Çocuk yaptıktan sonra cezalandırılıp dayak yememelidir. Çocuğunuza karşı duyarlı olun. Onunda duygularının olduğuna dikkat edin ve sağlıklı iletişim kurmaya çalışın. Birlikte zaman geçirin oyunlar oynayın ilgi gösterin, değer verdiğinizi hissettirin. Huzurlu ve sağlıklı aile ortamı kurmaya çalışın. Saldırgan içerikli oyunlar, filmler izlememesine özen gösterin. Çocuk saldırganca tutum sergileyerek istediğini yaptırmaya çalıştığında izin vermeyin.
Saldırganca davranışların artması çocuğun kendine daha çok zarar vermesine sebep olabilir. Bu durumda profesyonel destek alarak süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.