ÇOCUĞUM SAÇLARINI YOLUYOR NE YAPMALIYIM?

ÇOCUĞUM SAÇLARINI YOLUYOR NE YAPMALIYIM?

ÇOCUĞUM SAÇLARINI YOLUYOR NE YAPMALIYIM?

ÇOCUĞUM SAÇLARINI YOLUYOR NE YAPMALIYIM?

İlkokul ya da ergenlik çağına girmiş bazı çocuklarda saç koparma, çekme, yolma davranışı görülebilir. Saçlarını, derilerini, kaşlarını, kirpiklerini, vücudundaki kılları yolmaya başlarlar. Saç koparmasının en büyük nedeni yoğun stres altında kalmasıdır. Çocuklar baş edemedikleri durumlarda stres yaşayabilirler. Bu stresin sonucunda ise tepki geliştirir, davranışlarına yansıtırlar. Depresyon, öfke, kaygı, üzgün, mutsuz yani olumsuz duygular yaşadıklarındaörneğin ağır travmatik bir duruma maruz kaldığında, doğal afete şahit olduklarında, anne babanın ayrılması, ailede yaşanan kayıpların olması, bakım verenler tarafından sevilmediğini düşünmesinde, aile içinde çatışmaların, kavgaların görülmesinde, yeni bir kardeşinin dünyaya gelmesiyle, zorlayıcı okul dönemi, arkadaşlık ilişkilerinde zorbalığa uğraması gibi yaşanan durumlarda kendini değersiz hissetmesi sonucunda dikkat çekmek ve ihtiyaçlarını belli etmek için bu davranışları sergileyebilirler. 

Saç yolma davranışının sıklığını aileler takip etmelidir. Hangi durumlarda yaptığını ve çocuğu tetikleyen durumları gözetmelidir. Çocuklar çoğu zaman bu davranışı farkında olmadan yaparlar. Televizyon izlerken, yemek yerken, oyun oynarken yapabilirler. Yapamadıklarında gergin hissederler ve yoğun öfke durumu oluşur. Yolma durumunun artması yeni davranışlarının ortaya çıkmasını da tetikleyebilir. Çocukta sonradan parmak emme, tırnak yeme gibi davranışlar ortaya çıkabilir. 

Ailelerin yapması ve dikkat etmesi gerekenler ise şöyledir:

Öncelik olarak ilk dikkat etmeniz gerekenlerden biri çocuğunuzun stresini atmasını, azaltmasını sağlamanız. Çocuğunuzu tetikleyen durumları gözlemlemelisiniz. Çocuğunuz bu davranışı sergilerken ‘çek elini oradan, yapma kel kalacaksın’ tarzında cümlelerden kaçınmalısınız. Çocuğunuzu küçümsemeyin, suçlamayın, iğnelemeyin, olumsuz eleştiri yapmayın aksine destek olun. Yaşadığı problemi çözüme ulaştırın. Aile içindeki yaşanılan durumları çocuğunuza yansıtmamaya özen gösterin ve ortadan kaldırın. Huzurlu bir ortam kurmaya çalışın. Arkadaşlık ilişkilerini kontrol edin. Baskıcı tutum sergilemeyin. Çocuğunuza karşı sert yaklaşımınız onu daha çok kaygılandırır ve davranışın artmasına sebep olur. 

Bu süreci çocuğunuza olan davranışlarınızın daha sağlıklı ve kontrollü ilerlemesi konusunda çocuğunuzu yıpratmadan, gelişiminin daha olumlu yürümesi için profesyonel destek alabilirsiniz.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57