ÇOCUĞUM NEDEN TIRNAKLARINI YİYOR?

ÇOCUĞUM NEDEN TIRNAKLARINI YİYOR?

ÇOCUĞUM NEDEN TIRNAKLARINI YİYOR?

ÇOCUĞUM NEDEN TIRNAKLARINI YİYOR?

Çocuklarda tırnak yeme davranışı oldukça yaygın bir durumdur. Aynı zamanda dudak ısırabilir bazı eşyaları ağzına alıp çiğneyebilirler. 3-4 yaşından sonra görülmeye başlanır. Dikkat edilmemesi halinde yetişkinlikte de görülebilir. Dişleriyle tırnaklarını keserler, bazı çocuklar kestikten sonra yemezken bazı çocuklar yiyebilir. İlerleyen zamanlarda tırnak etlerini ağır yaralayabilirler. Tırnak yeme davranışı kontrol altına alınmadığında devamında bazı davranışların görülmesine de sebep oluşturabilir. Bu davranışlar ise saç yolma, çekme, parmak emme ve deri yolmadır. 

Tırnak yeme davranışlarının sebepleri ise şunlardır:

Çocuk sıkıntılı, stresli, gergin olduğu dönemlerde tırnak yer. Sürekli kaygı, üzgün, mutsuz bir halde olan, duygusal olarak zor süreçlerden geçen çocuklarda görülebilir. Anne ya da babadan ayrılma, Anne ve babanın ayrılması, aile içi ölüm gibi kayıpların yaşanmasında, Ailenin bakıcı bir tutum sergilemesi, fiziki olarak şiddete maruz kalması, aile içerisinde çatışmaların, kavgaların olması, huzursuz bir ortamda kalmaları, güven eksikliği yaşadıklarında, akademik başarının düşmesinde, okul ortamında yaşadığı sorunlar, arkadaşları tarafından dışlanması, ebeveynleri tarafında yeterince ilgi almaması durumunda sevilmediğini düşünür, kendini değersiz hissetmesine sebep olur ve bu yaşanan durumların sonucunda çocuklarda tırnak yeme gibi davranışlar görülebilir.

Ailelerin alması gereken önlemler ise şunlardır:

Çocuğunuza sevgi ve ilgiyle yaklaşmalısınız. Tırnak yeme davranışını çocuğunuza çok kötü bir davranış olarak lanse etmemelisiniz. Bu davranışın zamanla bırakılmasını sağlamalısınız. Bu davranışı bıraktırmaya çalışırken çocuğunuzu küçümsemeyin, suçlamayın, iğnelemeyin, olumsuz eleştiri yapmayın aksine destek olun. Yaşadığı problemi çözüme ulaştırın. Aile içindeki yaşanılan durumları çocuğunuza yansıtmamaya özen gösterin ve ortadan kaldırın. Huzurlu bir ortam kurmaya çalışın. Arkadaşlık ilişkilerini okul ile olan ilgi ve alakasınıkontrol edin. Baskıcı tutum sergilemeyin. Çocuğunuza karşı sert yaklaşımınız onu daha çok kaygılandırır ve davranışın artmasına sebep olur. 

Bu süreçte çocuğunuza karşı davranışlarınızın daha sağlıklı ve kontrollü ilerlemesi gerekmektedir. Bu yüzden  çocuğunuzu yıpratmadan tırnak yeme davranışını bırakabilmesi için gelişiminin daha olumlu yürümesi için profesyonel destek alabilirsiniz. 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57