ÇOCUKLARDA TİK DAVRANIŞI (TOURETTE SENDROMU)

ÇOCUKLARDA TİK DAVRANIŞI (TOURETTE SENDROMU)

ÇOCUKLARDA TİK DAVRANIŞI (TOURETTE SENDROMU)

ÇOCUKLARDA TİK DAVRANIŞI (TOURETTE SENDROMU)

Çocuklarda aniden çıkan, istemsiz oluşan, tekrarlayıcı herhangi bir amaca yönelik olmayan baskılanmakta zorluk çekilen burun çekme, göz kırma, kafa sallama, kaş kaldırma, baş sallama, diş gıcırdatma, öksürme, sürekli boğaz temizleme, parmak emme, omuz silkme, mırıldanma, küfürlü konuşma gibi bir çok farklı davranışın görülmesi durumudur. Bu davranışlar tik olarak adlandırılır. Garip ve değişik hareket ve seslerde bulunurlar. 

Tikler genellikle geçicidir zamanla azalıp bitebilir. Çocuklarda görülen yaygın bir davranıştır. Bir yıldan uzun sürmesi durumunda kalıcı olabilir. Yetişkinliğe kadar sürebilir, yetişkinlikte de görülebilir. Bu konuda ebeveynlerin dikkatli davranması önemlidir. Tik davranışlarının görülme sıklığı, şiddeti, hangi ortamlarda görüldüğü izlenmelidir. 

Tik davranışı genetik olabilir. Çocukların yoğun stres, kaygı, korku, ürkek olma, huzursuzluk, heyecan, yorgunluk hali gibi duyguların yaşanamasın da görülür. Çocuğun okul başarısının düşmesinde, sınav kaygısı yaşamasında, arkadaş grubunda dışlanma, çocuktan beklentinin fazla olması, baskıcı aile tutumu, çocuğun yaptığı her davranışın eleştirilmesi, sürekli yargılanması, sevgi ve güven eksikliği, istismar yaşaması, aile içerisinde şiddete maruz kalması, aile içinde çatışma, kavgaların görülmesinde, anne babadan ayrılma ya da anne babanın ayrılması, ölüm, çocukta korku gibi olayların yaşanmasında ortaya çıkar. 

Bu durumda aileler çocuklarını baskılamamalıdır. Ona karşı duyarlı, ilgili ve saygılı olmalıdırlar. Aile içerisinde güven ve huzur ortamı oluşturulmadır. Kardeşler arasında denge kurulmalıdır. Çocuğunuza ağır sorumluluklar yüklemeyin. Okul başarısını küçümsemeyin ve ona karşı mükemmelliyetci yaklaşımdan uzak durun. Çocuğunuzla birlikte etkinlikler yapın bol bol zaman geçirin. Arkadaşlarıyla iletişim kurmasını sağlayın. Eğer tik davranışlarında artış görülüyorsa çocuğu rahatsız edecek şekilde arkadaşlık ilişkilerine ve sosyal çevresinde sorun oluşturuyorsa bu konuda profesyonel bir destek almanız önemlidir.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57