Yeme Bozuklukları Nedir?

Yeme Bozuklukları Nedir?

Yeme Bozuklukları Nedir?

Yeme Bozuklukları

     Yeme Bozuklukları, yeme davranışı ve yemekle ilgili duyguların ve düşüncelerin bireye ciddi boyutlarda rahatsızlık vermesiyle ortaya çıkar.  Yeme Bozuklukları, sadece yiyecek ve ağırlık ile ilişkili değildir. Bedensel belirtiler ön planda gibi görünse de ciddi psikolojik sorunlarla birlikte ilerler. Oluşan bir yeme bozukluğu, içsel yaşanan karmaşaya dışsal bir çözüm getirmektir.

     Yeme Bozukluklarının oluşma nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Biyolojik ve psikososyal nedenlerin birlikte rol oynadığı söylenebilir. Yeme Bozukluklarının altında yatan sebepler; düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler ile ilişkilendirilmektedir. Yeme bozukluklarında temel sorun az veya çok yeme değil; kilo ve görünümüyle ilgili aşırı ve gerçekçi olmayan algılama ve abartılı uğraştır. Bilişsel, duygusal, davranışsal etkenler de bireyin kendi vücuduyla ilgili yergisini etkiler. Temel olarak iki tür yeme bozukluğu vardır. Bunlar, Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza olarak isimlendirilir. 

      Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza, her ikisi de psikolojik yeme bozukluğu olarak ifade edilen rahatsızlıklardır. İnsanın psikolojisi ile yakından ilişkili olan bu yeme bozuklukları, birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Anoreksiya nervoza hastalığı düzensiz ve az yeme ile alakalı olurken, bulimia nevroza hastalığı ise aşırı derecede fazla yeme ile alakalıdır.

Anoreksiya Nervoza: 

    Anoreksiya Nervoza hastaları genellikle; özgüvenleri düşük, eleştirici ve mükemmeliyetçi insanlardır. Tehlikeli derecede zayıf olmalarına rağmen kendilerini "şişman" hisseder ve aynaya baktıklarında kendilerini istenilen kilonun üzerinde görür. Kilo almaktan ve şişman olmaktan aşırı derecede korkar. Hastalığın erken safhalarında yeme davranışları ile ilgili sorunları olduğunu inkâr ederler ancak yemek yeme, yiyecek ve kilo kontrolü onlar için takıntı haline gelmiştir. Çoğu vakada, yeme bozuklukları ile beraber anksiyete, panik, obsesif-kompülsif bozukluk, alkol ve madde kötüye kullanımı gibi diğer psikiyatrik bozukluklar da tabloya eşlik edebilir. 

Bulimia Nervoza: 

     Bulimia hastaları genellikle gizli bir şekilde, aşırı miktarlarda, kendilerini durduramadan ve kontrollerini yitirerek yemek yiyebilirler. Bu yeme ataklarının ardından da aldıkları fazla kalorilerden sağlıksız bir şekilde kurtulmaya çalışabilirler. Örneğin, aşırı beslenme sonrasında kilo almayı engellemek için kendisini kusmaya zorlaması ya da çok aşırı egzersiz yapması. Kilo kaybına yardımcı olduğu iddia edilen diyet takviyeleri veya bitkisel ürünleri aşırı kullanması sayılabilir. Vücudunun sekli ve kilosu ile sürekli meşgul olması, sürekli kilo alma korkusuyla yasaması gibi. 

 

 

Anoreksiya ile Bulima Arasındaki Ortak Noktalar

     Anoreksiya ile bulimia hastalığı birbirinden farklı iki yeme bozukluğu olsa da, bazı noktalarda birleşebilmektedir. Bu noktalar ise genellikle hastalığın duygusal semptomlarıdır. Her iki yeme bozukluğunda da kişiler  duygusal açıdan depresyona girmekte, kaygı duymakta sosyal izolasyon yasamakta, zayıf benlik saygısı ve vücut imajına sahip olmakta ajitasyon, sinirlilik ya da çeşitli ruh halleri ile karşı karsıya kalmaktadır.

     Bulimia hastalığının da, anoreksiya hastalığının da tedavisi mümkündür. Bunun için kişilerin profesyonel yârdim almaşı gerekmektedir. Bu gibi yeme bozukluklarına sahip olan hastalar, alanında uzman olan Psikologlardan yârdim alırken, ayni zamanda Beslenme Uzmanlarına da görünmelidir.

     Psikolojik yeme bozuklukları olan anoreksiya ve bulimianin tedavisinde genellikle psikoterapi uygulanmaktadır. Kişinin durumuna göre uygulanan bu bilişsel davranışçı terapi gibi çeşitli terapi yöntemleri, hastanın bulimia ya da anoreksiya ile nasıl basa çıkabileceğini öğretmekte, bozukluklarını düzeltmekte ve daha çok kalıcı bir tedavi olmaktadır.

 

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Paşa Mah. Nişantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57