Psikoloğa ne zaman gitmeliyim?

Psikoloğa ne zaman gitmeliyim?

Psikoloğa ne zaman gitmeliyim?

Psikoloğa ne zaman gitmeliyim? Psikoloğa ihtiyacım var mı?

    Her insan, hayatının bazı dönemlerinde zihinsel ve duygusal açıdan sıkıntılar yaşayabilmektedir. Olaylar arasında bağlantı kurmakta zorlanabilir veya kişi kendisi için doğru seçeneği seçmekle ilgili girişiminde sağlıklı karar veremeyebilir. Günlük hayatımızda çevremizle etkileşim içerisinde inişli çıkışlı ruh hallerimizin olması ve değişken duygu durumlarımızda dalgalanmanın olması hayatımızda kaçınılmazdır. Ancak bazı durumlarda kişinin kendi içinde çözemediği ve desteğe ihtiyaç duyduğu durumlar söz konusu olur. İşte tam bu noktada konya da psikolog hizmeti alabilirsiniz. 

    Hayatımızda bazı yaşadığımız olaylar bizleri derinden etkileyebiliyor, kimi zaman bu durumu yoğun duygularla yaşayıp atlatabiliyoruz, kimi zaman farkında olmadan unutuyoruz ancak bilinçdışımız olayları kaydetmeye devam ediyor. Ruhsal olarak etkilenmediğimizi düşündüğümüz nice durum bazen travmatik sonuçlara yol açabiliyor. Zaman geçtikçe vücudumuz bize ruhsal olarak yaşadığımız birikimlerle cevap veriyor. Süreç, kişi kendi farkındalığını veya çevresi tarafından yönlendirilmesi ile sorunlarının farkına varması ile ve içerisinden çıkamadığı sıkıntılı durumu çözme isteği ile başlar. 

Örneğin ne zaman Konya da psikolog ’a gitmeme gerek var diyorsanız; 

  • Günlük aktivite ve yükümlülüklerinizi yerine getiremediğinizde,
  • Kendi kendinize yardım etmek istediğiniz halde artık çaresiz hissediyorsanız,
  • İş yerinde veya özel hayatınızda sürekli kaygılı ve tükenmiş hissediyorsanız,
  • İçinde bulunduğunuz sıkıntılı durumu çözmek için alkol veya uyuşturuculara yöneldiyseniz,
  • Dört haftayı aşkın süre boyunca kişi, korku, endişe veya depresyon durumu yaşıyorsa
  • Uzun süreli olarak sosyal ilişkilerinizi terk ettiyseniz,
  • Aile, iş veya diğer sosyal ortamlarda sürekli yıkıcı çatışmalar yaşıyor ve öfkeleniyorsanız
  • Fiziksel bir sorun olmamasına rağmen uzun süreli ağrı, sürekli halsizlik, uyku bozuklukları, cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşıyorsanız konya da bir  uzman psikoloğa ya da klinik psikoloğa başvurmanızda fayda olabilir. 

Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

   Psikoterapi için birçok sebep olabilir. Bir Psikoloğa gidilmesi için genel geçerli ölçütler bulunamadığından dolayı kişiler terapiye başlama kararı aldığı zaman güçlük yaşayabilmektedir. Çoğu insan yükselen ve alçalan ruh halini anlar ve bu durumun üstesinden kendi başlarına gelebilirler. Çoğu kişi yaşadığı bu süreçte ruhsal hallerini çevresi ile  paylaşarak duygu durumlarını dengelemeyi  tekrar sağlayabilirler. Fakat bazen güven duyulan kişilerle yapılan görüşmeler yeterli olmayabilir. Profesyonel bir yardım almak ve içsel süreçlerini fark etmek, var olan problemin tekrarını ve şiddetini önemli ölçüde etkileyecektir. 

 

 

 

İlk adımı nasıl atarım?

    Kişinin kendisine öncelikli olarak aşağıdaki bazı soruları sorması ve aldığı cevaba göre ihtiyaçlarını fark etmesi yeterli olacaktır.

  • Olmam gerekenden daha fazla mı endişeliyim? Sürekli kendim ve çevrem için kaygılı mıyım?
  • Yaşadığım/yaşayacağım değişiklik huzurumu bozuyor mu?
  • Yaşadığım/yaşayacağım değişiklik benim ve hayatım ile ilgili neyi tehdit ediyor?
  • Kendimi çok değişmiş hissediyorum! Kendimi tanıyamıyorum!
  • Yerli yersiz endişeleniyor ve uzun süreli korku hissi yaşıyor muyum?
  • Uyku düzenim bozuk mu? Fazla ya da az mı uyuyorum?
  • Özel hayatımda günlük işlerimi oldukça zorlanarak mı yapıyorum?
  • İş hayatımda günlük işlerimi yaparken motivasyonumun tükendiği oluyor mu?
  • İş yerimde sorumluluklarımı yerine getirmekte zorlanıyor muyum? Sık sık çaresizlik hissi yaşıyor muyum?
  • Sürekli çatışma halindeyim ve bu beni yoruyor mu?
  • Yaşadığım her durumu kendime dert ediyor ve endişeleniyor muyum?
  • Aile ve çevre ilişkilerinde sağlıklı ilişkiler yürütemediğim oluyor mu?

Bu sorular ve bunların dışında süreç, kişinin kendisi ile ilgili normal olmayan durumu tespit etmesi ile başlar. Bu durumlarda bir psikolog ‘ a gitmenizi öneririz. 

Psikoterapi süreci ne kadar sürer? 

    Bu durumun aslında belirgin bir cevabı yoktur. Süreç, psikoloğun terapiye olan yaklaşımına ve danışan durumuna (getirdiği problemin derinliği… vs.) göre değişiklikler gösterebilir. Kimse ömür boyu psikolojik destek almak istemez. Hiçbir psikolog da bunu hedeflemeyi düşünmez. Amaç her zaman öncelikli sorunun çözümüdür. Dolayısıyla sorun ne kadar sürede çözüm bulursa seanslarda o zaman tamamlanabilir. Seansların süreci ile ilgili bilgi de her zaman danışanlara verilir. Dolayısıyla, mesele öncelikli olarak kişinin kendisini dinlemesi ve bilmesi, farkındalığı ile başlar. Ardından, eğer bir sorunumuz olduğunu düşünüyorsak, kişinin bu durum ile baş edip edemediğine bakmamız gerekiyor. Bir sonraki sürece geçtiğimizde ise önümüzde iki seçenek vardır: birincisi, kendimizi sorunların akışına bırakmak ve aynı döngü içinde dönüp durmak ikincisi, destek istemek ve kendimiz için bir şeyler yapmaya karar vermek. 

Peki Psikoloğa mı yoksa Psikiyatriste mi gitmeliyim?

    Psikiyatrist, psikiyatri alanında uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Psikiyatristler psikiyatrik sorunların teşhisi, tanı ve tedavisi konusunda görevli kişilerdir. Yani bir psikiyatriste gittiğinizde size ilaç yazar. Psikolog ise, 4 yıllık psikoloji bölümden mezun lisans programını tamamlamış kişidir. Psikologlar yüksek lisans yaparak alanlarında uzmanlaşmaktadırlar. (Klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji, endüstri Psikoloğu) vs.. Psikoloji mezunları ise, kuramlar hakkında bilgi sahibi oldukları için, psikoterapi yapabilirler. İlaç kullanımı konusunda ise size ancak bir psikiyatri doktoru yardımcı olabilir.

 

konya psikolog denince akla gelen en profesyonel kurum olan Pandomim Aile & Psikolojik Danışma Merkezinden rahatlıkla psikolojik destek alabilirsiniz. Gizlilik ilkesine sadık kalarak yürüttüğümüz çalışmalarımız arasında Yetişkin Psikolojik Danışmanlığı, Ergen Yaş grubu danışmanlığı, çocuk ve ebeveyn danışmanlığı cinsel terapi, aile danışmanlığı ve diyetisyenlik hizmetlerimiz gibi alanlarımız bulunmaktadır. Hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ya da doğrudan bizimle iletişme geçerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

psikolog konya, konya psikolog

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57