Psikolog kimdir? Ne İş Yapar?
Psikolog, kelime anlamı olarak “ruh bilimci” demektir. Psikologlar, grupların veya kişilerin davranışlarını inceleyen; öğrendikleri bilgi ve beceriler ile sorunların nedenlerini açıklayıp çözüm üretmeye çalışan kişilerdir. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da psikolojik danışmanlık merkezi gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Psikologların Görev Tanımları Nelerdir?
- İnsan Davranışlarını İnceleyen ve davranışın sebeplerini araştırırlar.
- Danışanlara yaşadıkları sorunlar ile ilgili olarak farkındalık kazandırmaya çalışırlar.
- Kişilerin yaşadığı olumsuz deneyimler ve tramvatik olaylar ile başa çıkabilmeleri için danışanlara yardımcı olurlar. Kişinin sorun çözme becerilerini geliştirmeye çalışırlar.
- Kişilerin duygu ve düşüncelerini, tepkilerini ve bunların altında yatan sebepleri incelerler.
- Gözlem ve görüşme teknikleri kullanırlar. Eğitimini almış olmak kaydıyla; zeka, kişilik, gelişim, nörolojiktestler, objektif ve projektif testler vs. uygular ve raporlamasını yaparlar.
- Tolumun Ruh Sağlığını korumaya yönelik çalışmalar ve faaliyetlere katılır ve katkı sağlarlar.
- Kişileri psikolojik ve ruhsal olarak bilgilendirmek ve bunun için seminer, konferanslar ve eğitimler düzenlerler.
Kimler Psikolog Olabilir?
Üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olan kişiler psikolog unvanına sahip olurlar. Devlet kurumlarında çalışmak isteyen psikologlar ise, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve sınavdan yeterli puanı almak zorundadırlar.
Psikoloji bölümünün herhangi bir dalında yüksek lisansını yapan psikologlar ise uzman psikolog olmaya hak kazanırlar. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ya da psikolojik danışmanlık merkezi gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Ne Zaman Psikoloğa Danışmak Gerekir?
Günlük yaşam şartları, kayıp yas süreci, depresyon, stres, kaygı, travma veya psikiyatrik sorunlar karşısında baş edemediğimiz durumlarda yardım almak gerekir.
Psikolog Desteği Neden Önemlidir?
Problemleri olan veya ruhsal bazı sorunlarla karşılaşıldığı zaman kişiler çoğu zaman yardım almak istemezler. Etiketlenme kaygısı ile daha çok kaçınma davranışı sergilerler. Psikolojik desteğe veya ilaç tedavisine başlasalar bile devamlılığı olmayabilir. İlerleyen sürede rahatsızlıklar kronikleşip daha ciddi hale gelebilir.
-----------------------------------------------------
RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ
ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA
TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00
-----------------------------------------------------
PSIKOLOG KONYA, KONYA PSIKOLOG