Psikoterapi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
1.Terapide Dertleşmek ve Rahatlatmaktır.
Genellikle kişiler arasındaki en yaygın olan beklenti, terapistinizin sizi teselli edip rahatlatması durumudur. Çoğunlukla danışanlarda terapi odasından çıkarken sinirleri alınmış bir şekilde çıkmayı beklerler. Ancak gerçekte durum böyle değildir. Terapi, yaşanılan problemlere ve kendinize dair farkındalıklar kazandığımız, düşüncelerimizi kontrol altına alarak duygularımıza hakim olmayı öğrendiğimiz kişisel bir yolculuktur. Yani rahatlamadan çok fazlasıdır aslında. Kişinin içinde bulunduğu ruhsal durumu iyileştirmek terapinin temel sebeplerinden birisidir fakat bu durum hiçbir zaman kişiyi teselli edip, desteklemekle gerçekleştirilmez.
2. Terapiye Gitmek Zayıflık Göstergesidir.
Zaman zaman herkes zor durumdan geçebilir. Yardım aramak zayıflık göstergesi değildir, tam tersi kendinize değer verdiğiniz anlamına gelir.
3. İlaç Tedavisi Terapiden Daha Etkilidir.
En etkili yöntem psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte yürütüldüğü kombine yöntemdir. Ama bu durum her danışan için geçerli değildir. İnsanlarda genellikle “Uzun uzun derdimi anlatacağıma ilaç alırım daha iyi” düşüncesi daha yaygındır. Bu nedenle Psikoterapi ve ilaç tedavisi birbiri için alternatif tercih oluşturabilecek bir tedavi yöntemi değildir. Aksine birbirini tamamlayan ve comorbite (eş zamanlı) kullanılması gereken bir tedavi yöntemidir.
4. Sorunlu ya da Psikolojik bir rahatsızlığı olanlar terapiye gider.
“Deli miyim ben psikoloğa gideceğim?” “Her yaşadığım sorunda psikoloğa mı gideceğim?”, “Psikoloğa gidersem millet ne der?” düşüncesinin ne yazık ki toplumumuzda ruh sağlığı hizmetinin çok gelişmemiş olduğunu göstermektedir. Kişinin kendini tanıması, analiz edebilmesi, farklı bakış açısı kazanabilmek için terapiye başvurulabilir. Motivasyon düşüklüğü olan kişilerde, boşanma süreçlerini çocuğuna nasıl açıklaması gerektiğini bilemeyen ebeveynler, herhangi bir psikolojik sorunu bulunmayan kişilerde terapi desteği alabilir. İçsel çatışmaları olan ve yaşadığı durumlarda tutarsızlık yaşayan her kişi terapiye gelebilir.
5. Terapistim Sorunlarımı Çözmelidir.
Terapide kişi aslında kendi kendinin terapisti olmayı öğrenir. Yaşadığı sorunu, problemi çözmesi için gerekli olan kişisel becerileri danışana kazandırmak terapinin öncelikli amaçlarından birisidir.
6. Bir Kere Psikoloğa gittim bir Faydasını Görmedim.
Terapinin ortalama ilk iki seansı danışanı tanımaya yöneliktir. Değerlendirme seansı olarak tanımlayabiliriz. Terapist, danışanı ne kadar iyi tanırsa kişiye o kadar yardımcı olabilir. İlk seanslardan sonra büyük bir değişiklik beklemek çok gerçekçi bir beklenti değildir. Sizin uzun süredir gördüğünüz bu resmi, terapistlerin bir saatlik zaman diliminde görmeleri mümkün değildir. Terapistlerin ellerinde “sihirli değnek” yoktur ve terapi uzun soluklu bir içsel yolculuktur.
-----------------------------------------------------
RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ
ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA
TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00
-----------------------------------------------------
PSIKOLOG KONYA, KONYA PSIKOLOG