Boşanma Süreci ve Adaptasyon

Boşanma Süreci ve Adaptasyon

Boşanma Süreci ve Adaptasyon

Boşanma Süreci ve Adaptasyon

      Boşanma, kişilikleri sosyo-kültürel değerleri, alışkanlıkları ve tepkileri ile birbirine uyum sağlayamayan, bir arada iken herhangi biri ya da her ikisinin de sosyal, mesleki sorunlar yaşadığı; vücutsal ve ruhsal yakınmalarının olabildiği, kişilerin ayrı iken daha sağlıklı olabilmesi temeline dayanan bir durumdur (Bakım, 2005; akt. Öztürk, 2006). Evliliklerde kişiler yaşanan problemlerin üstesinden gelemediği zaman boşanma kararı almalarının daha sağlıklı olduğu sonucuna varabilirler. Boşanma kararı ne kadar doğru bir karar gibi görünse de aslında bu sürecin getirdiği yorgunluk ve sürecin sonunda bireylerde oluşan bilinmezlik ve boşluk duyguları çiftleri daha çok yıpratabilir. Yapılan araştırmalara göre evliliklerin birçoğunun ilk yedi yıl içerisinde sonlandığı gözlenmiştir.

     Boşanma durumu, hukuki, psikolojik ve sosyal bir süreç olup aynı zamanda da kayıp sürecidir. Kuşkusuz boşanma süreci, tüm boyutlarıyla çocukların yaşamlarını kökten değiştirebilmektedir. İnsan doğası gereği farklı ihtiyaçlara, isteklere, hedeflere, algılara ve değerlere sahiptir. Farklı yapıdaki bireylerin iletişim içinde oldukları her ortamda, bu farklılıklardan kaynaklanan çatışmaların yaşanması doğal bir sonuçtur. Kişiler arası iletişimde bireylerin ihtiyaçlarına yönelik davranışlarının engellenmesi, duraklatılması ya da bozulmasıyla ortaya çıkan çatışma, olumsuz bir durum olarak algılanmaktadır. Çatışma durumunda gösterilen tepkiler, çatışmayı algılama biçimimiz ve çözmek için seçtiğimiz yöntemler olumlu veya olumsuz olarak nitelendirilebilir.  

     Boşanma süreci, çiftlerin olduğu kadar çocuğun yaşamında da birçok değişikliğe sebep olur. Bu süreçte, çocuğun/ergenin yaşamında kısa sürede tekrar düzenlilik ve güvende olduğunu hissetmek oldukça önemlidir. Boşanmanın ilk yılı çoğunlukla sadece çocuklar için değil, yetişkinler içinde zor bir süreçtir. Boşanmış kadınların üçte ikisinde, erkeklerin üçte birinde ruhsal problemler baş göstermektedir. Bu nedenle hem yetişkin kişiler hem çocuklar için gerekli görüldüğü durumda psikolojik destek alması oldukça önemlidir.

    Boşanma kararını, çocuğun anne ve babasından duyması oldukça önemlidir. Çocuğun yaşına uygun bir şekilde bilmesi gerektiği kadarı ile bu sürecin söylenmesi gerekir. “Biz bundan sonra annenle/babanla ayrı evlerde yaşayacağız, aslında karı-koca olmaktan ayrılıyoruz, annen ve baban olmaktan ayrılmıyoruz ve biz her zaman hayatında olmaya devam edeceğiz. Sana karşı sevgimiz hiç değişmeyecek…” şeklinde açıklama yapılabilir. Gerekirse bu konuda uzman birinden, çocuk psikoloğundan destek alınarak açıklama yapılabilir.

    Boşanma sürecinden sonra yeniden evlilik durumlarında, çiftler ve çocuklar için yeni bir düzene adapte olmak zordur. Bu gibi durumlarda çocuğu önceden bu sürece hazırlamak ve çocuğun güvenlik hissini sarsmadan hareket etmek süreci kolaylaştırabilir.

Bu süreç, aile terapisi veya kişisel terapi desteği ile daha sağlıklı bir şekilde yönetilebilir.

 

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

KLİNİK PSİKOLOG BETÜL PALANCI

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57