HASHIMATO HASTALIĞI VE BESLENME

HASHIMATO HASTALIĞI VE BESLENME

HASHIMATO HASTALIĞI VE BESLENME

HASHIMATO HASTALIĞI VE BESLENME

Hashimato’nun tedavi yöntemi

Troid bezi, vücudun her bölgesinde etkili olan hormonların salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar vücudun işleyişini düzenleyerek, vücudun metabolik işleyişinde görevlidirler. Troid hormonlarının düşük seviyelerde çalışması, hipotroidi hastalığına işarettir. Hashimato hastalığı da hipotroidine bağlı troid hormonlarının az çalışması ile ilişkilidir. Troidlerin az çalışmasına bağlı hormonlar düzenli çalışmadığı için metabolizma yavaşlar. Bununla beraber vücut ; halsizlik,cilt kuruluğu, kabızlık,depresyon ,vücut fonksiyonlarında  yavaşlama, kas ağrıları,ses değişikliği gibi tepkiler gösterebilir.Ayrıca metabolizma yavaşlığına bağlı, kan kolesterol seviyeleri artabilir ve kardiyovasküler kalp hastalıklarına sebep olabilir.Bununla beraber  ani kilo alımları hashimato hastalığına sahip kişilerde çok fazla görülür.Hastaların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, doktor ve bir diyetisyenle beraber vücudun  daha düzgün çalışabilmesi için komplike bir tedavi almalılardır.

Hashimato da Beslenme Nasıl Olmalı?

Öncelikle uzman tarafından sentetik troid hormonu verilerek tedaviye başlanır. Liotironin ve levotiroksin, tiroid hormonlarının sentetik versiyonlarıdır. Bu ilaçlarla troid hormonlarının vücuttaki etkisinin artması sağlanır. Buna ek olarak beslenmesinde iyot ve selenyum mineralleri ile Hashimato’ nun kabızlık ve metabolik sendrom gibi belirtilerinin azalması için destek verilebilir.

Beslenmede çeşitlilik olmalıdır; mevsiminde meyve ve sebzelere, sağlıklı yağlara,  kaliteli protein kaynaklarına ve lifli besinlere yer verilmelidir.

  • Hipotiroidi olan birçok kişide selenyumun düzeyleri eksiktir. Bu durumda selenyum bakımından zengin besinlere günlük beslenmede yer verilmesi gerekir. Deniz ürünleri, yumurta, yağlı tohumlar, brezilya cevizi selenyumun iyi kaynaklarıdır.

-          Antioksidan besinler troid bezi için faydalı olabilir.

-          Tam tahıllar gibi B vitamini içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi de yararlı olabilir.

-          Genel olarak lahana, brokoli ve karnabahar gibi guatrojen olarak adlandırılan besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü bu yiyecekler özellikle çiğ olarak yenildiğinde tiroid fonksiyonunu önleyebilir.

-          Hipotiroidi olan insanlar yüksek tansiyon riski altındadır ve yüksek tansiyona neden olan salamura besinler, işlenmiş gıdalar yüksek tuz içeriğinden dolayı sınırlandırılması gerekebilir.

-          Hipotiroidi metabolizmayı yavaşlatır ve kilo alımı artabilir.

-          Hipotiroidili bireyler kolayca kilo alabildiği için yüksek oranda işlenmiş gıdalar daha fazla kalori içerdiğinden kilo artışına neden olabilir.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

DİYETİSYEN HATİCE ALTUNSOY

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57