Bir garip sosyal medya hastaligi:

Bir garip sosyal medya hastaligi:

Bir garip sosyal medya hastaligi:

FOMO ne ki? Bende varsa nasil basederim?

Sosyal medyanin hayatimiza girmesiyle baslayan ve psikolojik bir rahatsizlik olan FOMO (Fear of Missing Out) ‘gelismeleri kaçirma korkusu’ olarak tanimlaniyor. Teknolojinin gelismesiyle birlikte giderek yayginlasan bu rahatsizlik, özellikle gençleri etkisi altina aliyor.

Türkçeye gelismeleri kaçirma korkusu olarak geçen Fomo kavrami, son zamanlarda gençlerin sosyal medyada daha fazla zaman geçirmesiyle yaygin olarak kullanilmaya baslandi. Özellikle gençlerimiz sosyal medyada ki kontrolünü kaybetmekten korkuyorlar. Bu nedenle sosyal medyada sürekli zaman geçirmek kisilerin yasaminda ciddi anlamda bir islevsizlige yol açiyor. Kisacasi ‘’FOMO’’ baskalarinin ne yaptigina bagli kalma arzusu ile karakterize diyebiliriz.

 

Facebook, Twitter ve Instagram gibi  sosyal aglarda kisiler hakkindaki bilgiler çok hizli yayilmakta. Buna bagli olarak daha öncede söyledigim gibi kisiler ‘’baskalarinin ne yaptigina bagli kalma arzusu’’ ile gece yatmadan önce veya sabah uyanir uyanmaz hemen telefonlarina sariliyor ve gelismeleri takip ediyor. Hatta öyle ki, evli çiftler maalesef birbirlerine günaydin bile demeden önce sosyal aglarinda ki bildirimleri vs. kontrol ediyorlar. Tabi bu sekilde davranan herkes de Fomo vardir demek yanlis olur. Sonuçta islevselligi kaybetmemek önemli.

 

Diger kisilere ilgi duyma ve baglilik psikolojisi sonucu olusan psikolojik yetersizlik birçok psikolojik hastaliga yol açabilir. Fomo da da bu durum çok farkli degil. Hastaligin belirtilerinin basini yeteri derece tatmin olunmayan psikolojik ihtiyaçlar çekiyor diyebiliriz.

 

Insanin dogasinda övülmek ve saygi duyulmak daima vardir. Sevilmeye ve saygi duyulmaya ihtiyaci olan kisilerde fomo oldukça fazla görülebilir.

 

Peki FOMOyla nasil basa çikariz?

 

Aslinda yöntem çok basit.  Sosyal aglarda aktif olmak yerine sosyal çevrede aktif olmak FOMOyla basa çikmak için yeterlidir. Simdi birçok vatandas diyor ki; islerimizden veya okuldan dolayi vs. sosyal çevre olusturamiyoruz. Bu düsünce bence oldukça yanlis. Evet isler güçler vs. oldukça yogun gidiyor olabilir ama kisiler eger ki su soruyu kendilerine sorarlarsa eminim birçok zaman sosyal çevrelerine vakit ayirabileceklerdir. Soru su: Nasil olur? Emin olun bu soruyu kendinize sordugunuzda bir çok cevapsiz kalan sorulariniza beyniniz otomatik olarak cevap verecektir. Sadece sosyal çevreyi nasil edinirim diye sormayin, diger tüm islerinizde de bu soru kalibini muhakkak kullanin. Örnek veriyorum; Ahmet beye borcum var. Nasil öderim? (Kafanizda cevaplar dönmeye basladi mi? Farkli is yaparak? Bir gayrimenkulü satarak vs), diger örnek; Sinavdan yüksek puan almaliyim. Nasil yüksek puan alirim? (Planli çalisarak? Bir uzmandan yardim alarak? Vs.)

 

Bu soru ve cevaplari yasaminizin her alaninda sik sik uygulayin. Emin olun faydasini göreceksiniz. Mesela ben bu köse yazisindan nasil faydalanirim? Tekrar bir okuyun isterseniz. 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57