UYKU DÜZENİNİZ KİLO ALMANIZDA ETKEN Mİ?

UYKU DÜZENİNİZ KİLO ALMANIZDA ETKEN Mİ?

UYKU DÜZENİNİZ KİLO ALMANIZDA ETKEN Mİ?

UYKU DÜZENİNİZ KİLO ALMANIZDA ETKEN Mİ?

Yetersiz Uyku

Kilo verme denilince akla ilk olarak sağlık beslenme, düzenli bir hayat ve spor akla gelir. Uyku, yoğun hayat temposundan dolayı çok fazla önemsenmez. İnsan yaşamının büyük bir kısmını oluşturan uyku, temel gereksinimlerimiz arasında yer alır. Bundan dolayı uyku, bireyin yaşam kalitesi için önemli olup, vücudun düzeni için de gereklidir. Yeterli uyku,  vücudun yenilenmesi, beyin fonksiyonlarının iyi çalışması, enerji depolanması ve hastalıklardan korunmak için önemlidir. Uyku süresi ve kalitesi, hafızayı, öğrenme performansını, vücudun çalışmasını düzenleyen endokrin sistemini etkilediği ve kalitesiz ve yetersiz uykunun hormonal dengeyi bozarak kilo alımına ve sonucunda obeziteye neden olduğu son yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir.

Yetersiz Uyku ve Açlık

Yetersiz uykunun yol açtığı en önemli hastalık obezitedir. Yetersiz uyku, doygunluk hissini gönderen tokluk hormonu dediğimiz leptin hormonunun azalmasına neden olur. Bununla beraber uykuya geçmek isteyen vücut kendisini yavaş çalışmaya alırken, leptin hormonu düşüklüğü beyne özelikle gece geç saatlerde yemek yeme sinyalleri göndererek açlık hormonu dediğimiz ghrelin hormonuyla beraber açlığınızı arttırıyor. Uykusuzlukla beraber vücuttaki hormonlar tam olarak çalışmadığı için stres seviyeleri de artarak obeziteye davet çıkarıyor.

Yeteri kadar uyumamak, obeziteyle beraber insülin metabolizmasının bozulmasına da neden olur ve şeker hastalığının alt yapısını oluşturur. Ayrıca gece uykusunun tam olmaması, gündüz yaşam kalitesini de etkiler. Özellikle obez bireylerde gündüz halsizlik ve sürekli uyku hali yaşam kalitesini düşürür. Uyku bozukluğu olan kişilerde obeziteyle beraber uyku apnesinin görülme olasılığı da yüksektir. Beraberinde insülin direnci ya da şeker hastalığının eşlik etmesi vücut dengesinin kötüye gitmesine neden olur. Aslında az uykuyla beraber vücudumuzun biyolojik saatini değiştirip, çalışmasını bozarak hastalık serüvenini başlatmış oluyoruz.

Uykuya geçişte tüketilmemesi gereken besinler kadar uykuya geçişi rahatlatan besinler de var. Uykumuzun gelmesini sağlayan triptofan, bazı besinlerde de bulunur. Özellikle gece çocuklara içirilen sütte, kuruyemişlerde, muzda, bal ve yumurtada bol bol bulunan triptofan uykuya geçmekte zorlanan kişilerde beslenmelerine eklenebilir. Fakat zamana dikkat! Uykuya geçmeden ortalama 2 saat önce yemek yeme olayı tamamlanmalı ve mide rahat olacak şekilde uykuya geçilmelidir.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

DİYETİSYEN HATİCE ALTUNSOY

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57