Guatr Hastalığında Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Guatr Hastalığı Nedir?
Endokrin sisteminde hormon salgılayan bez olan tiroit bezi, organizmadaki süreçleri kontrol eder. Büyüme ve gelişme, bilişsel işlevler ve enerji metabolizmasının düzenlenmesi, tiroit hormonunun görev aldığı metabolik süreçlerin başında gelir. Guatr, tiroit bezinin anormal büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genel olarak, guatrın en yaygın olan sebebi iyot eksikliğidir. Tiroit hormonlarının yapısında iyot görev alır ve iyot eksikliğinde yeterli hormon üretilmez ve beyin sürekli hormon yapılması için uyarır, böylelikle tiroit bezi büyümeye başlar.
Guatr Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Öncelikle troid hastalıklarının hepsinde hormonal dengesizlik olduğu için, metabolizma daha yavaştır. Bundan dolayı beslenmeni düzenli ve dengeli olması gerekir.
- Fazla kiloya sahip kişilerin olması gereken kiloya düşmeleri metabolizmanı hızlanması için gereklidir.
- Guatr hastalarında bağırsak problemi yaşanabileceğinden dolayı lifli besinler (tam tahıllı ürünler) tüketilmelidir.
- Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizma bozulur. Çinkodan zengin peynir, yumurta, süt ürünleri, balık, ceviz, badem gibi besinler tüketilmelidir.
- Düzenli egzersiz, metabolizma için önemlidir. Troidin metabolizmaya etkisinden dolayı kişiye uygun düzenli egzersiz yapılmalıdır.
- Brokoli, turp, brüksel lahanası , karnabahar , turpgiller ve şalgam guatrojenik besinlerdir.Bu besinler tiroid hormonlarının çalışmasını yavaşlattığı için daha az tüketilmelidir.
- Paketli ve şeker ağırlıklı ürünler hormon çalışmasını bozabilir.
- Selenyum desteği tiroidlerin çalışması için gereklidir. Selenyumdan zengin ceviz,et,yumurta, deniz ürünler düzenli tüketilmelidir.
-----------------------------------------------------
RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ
ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA
TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00
-----------------------------------------------------
DİYETİSYEN HATİCE ALTUNSOY