İlişki Anksiyetesi

İlişki Anksiyetesi

İlişki Anksiyetesi

İlişki Anksiyetesi

    İlişki kaygısı, ilişkinizde yaşadığınız zorluklardan kaynaklanabilir. İlişkinizin devam edip etmeyeceği konusunda endişeli olabilirsiniz. Romantik partnerinize güvenip güvenemeyeceğinizden emin olmayabilirsiniz. Hatta bağlılık sorunları ile mücadele ediyor olabilirsiniz. Tüm bu endişeler bireysel olarak anksiyete yaşamanıza neden olabileceği gibi ilişki kaygısına da yol açabilir.

     Her şeyden önce kaygı yaşamanın normal olduğunu anlamak önemlidir. Bununla birlikte, iki insan arasındaki ilişkinin ilerlemesine engel olduğu bir nokta vardır. Kaygınızın ilişkinize müdahale ettiğini düşünüyorsanız, yardım aramanın zamanı gelmiş olabilir. Tedavi edilmediğinde ya da kabul edilmediğinde, ilişki kaygısı bazen şunlarla sonuçlanabilir:

-          Motivasyon eksikliği

-          Bir ya da her iki partner için duygusal sıkıntı

-          Zihinsel yorgunluk

-          Fiziki yorgunluk

-          Mide rahatsızlığı, baş ağrısı, boyun ve kas ağrısı gibi fiziksel kaygılar.

İlişki Kaygısının Nedenleri

   İlişki kaygısının birçok yaygın nedeni vardır. Onları anlamak, yakın ilişkilerinizde hissedebileceğiniz stresi nasıl daha iyi yöneteceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.

 Geçmiş tecrübeler, bağlanma tarzı, kaygılı bağlanma stili, düşük özgüven, iletişim becerileri vb. gibi nedenler bu kaygının nedenleri arasında olabilir.

İlişki Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Hem fiziksel hem de duygusal ilişki kaygısı yaşadığınıza dair birçok işaret vardır. Bu belirtiler fiziksel ve zihinsel olmak üzere 2 ayrı başlıkta incelenebilir;

İlişki Kaygısının Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

-          Hızlı nefes alma

-          Artan kalp atış hızı

-          Terlemek

-          Titremek

-          Kilo vermek

-          Konsantre olmakta ya da odaklanmakta zorluk çekmek.

    İlişki kaygısıyla başa çıkmak sanıldığı kadar zor değil. Bir kez tanımlayıp kabul ettiğinizde, üstesinden gelmenin yollarını bulabilirsiniz. Bu durumla başa çıkamıyorsanız eğer psikolojik destek almanızda fayda olabilir. Terapi  süreci her türlü stres için harika bir çözüm olabilir. Bu ilişki kaygısı için de geçerli. Hem bireysel hem de çift terapisi, bir ilişkideki bir ya da iki kişi kaygı yaşadığında çözüm bulmada oldukça etkili bulunmuştur. Terapistler başa çıkmanıza yardımcı olabilir, böylece endişenizi geride bırakabilir ve partnerinizle daha güçlü bir bağlantı kurmaya odaklanabilirsiniz.

 

 Klinik Psikolog Betül Palancı

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57